01.06.2009. / 09:49

Autor: Martina Čizmić

Granični spor na EU način: Španjolska pod izlikom ekologije prisvojila britanske teritorijalne vode

Iako ta odluka uključuje očuvanje prirode, nadziranje životinjskog svijeta te potencijalnih ekoloških opasnosti, postoji bojazan da će to omogućiti Španjolskoj nesmetanu plovidbu britanskim vodama

Španjolska je prisvojila britanske teritorijalne vodeŠpanjolska je prisvojila britanske teritorijalne vodeDa se spor oko granice na moru ne vodi samo u Piranskom zaljevu, valjda je svima jasno. No, da jedna članica Europske unije prisvoji teritorijalne vode druge članice, u Uniji u kojoj ne bi trebalo biti granica, e to je novost.

Žarište je ovoga puta kod Gibraltara, gdje je odluka Španjolske vlade pokrenula lavinu sukoba između španjolskih i britanskih brodovlasnika.

Španjolska, koja već tri stoljeća pokušava vratiti Gibraltar pod svoje okrilje, uspjela je uvjeriti EU da je dio područja koji obuhvaća i 20 kvadratnih milja britanskih teritorijalnih voda potrebno uključiti u posebnu ekološku zonu kojom upravlja Španjolska. Tom odlukom Europska unija je britanske vode dala pod španjolsku zaštitu i de facto priznala prevlast Španjolske.

Iako ta odluka uključuje očuvanje prirode, nadziranje životinjskog svijeta te potencijalnih ekoloških opasnosti, postoji bojazan da će to omogućiti Španjolskoj nesmetanu plovidbu britanskim vodama.

"Španjolska si je prisvojila britansku suverenost u vodama Gibraltara. To je krivo i neprihvatljivo, njeni potezi nisu nevine pogreške. U međunarodnom pravu nema nikakve osnove za takav položaj", ljutito je rekao predsjednik gibraltarske vlade Peter Caruana.

Britansko ministarstvo za europska pitanja najavilo je da će se pozabaviti ovim problemom.

Vezane vijesti

More hrvatskog Jadrana izvrsne kakvoće

More hrvatskog Jadrana izvrsne kakvoće

More hrvatskog Jadrana je izvrsne kakvoće, nije onečišćeno komunalnim otpadnim vodama što znači da se kupači mogu sa sigurnošću kupati i rekreirati,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika