04.06.2009. / 17:52

Autor: Hina

Ruski povjesničar krivi Poljsku za Drugi svjetski rat, Poljska bijesna

"Njemački zahtjevi su bili u potpunosti umjereni", smatra Kovalev

Hitlerove je zahtjeve nazvao 'umjerenima'Hitlerove je zahtjeve nazvao 'umjerenima'Ruski povjesničar optužio je u četvrtak Poljsku da je djelomično kriva za izbijanje Drugoga svjetskog rata, nakon čega je poljska strana zatražila službeno objašnjenje, javljaju agencije.

Sergej Kovalev je na internetskoj stranici ruskog ministarstva obrane napisao da je, "odbijajući ispuniti umjerene zahtjeve Adolfa Hitlera, Poljska djelomično odgovorna za izbijanje Drugog svjetskog rata".

"Njemački zahtjevi su bili u potpunosti umjereni", smatra Kovalev i nadalje piše da je "zbog svoje ambicije da postane velika sila, Poljska odbila Njemačkoj ustupiti slobodni grad Danzig (sadašnji Gdansk), koji je došao pod kontrolu Varšave nakon Prvog svjetskog rata".

Također, piše ravnatelj službe za znanstveno istraživanje vojne povijesti sjeverozapada Rusije, Poljska je odbila dopustiti cestovni koridor kako bi se povezali Danzig i Koenigsberg s ostatkom Njemačke.

"Teško je reći da ti zahtjevi nisu bili utemeljeni", tvrdi Kovalev u svom tekstu "Povijest: protiv laži i krivotvorina".

Glasnogovornik poljskog ministarstva vanjskih poslova Piotr Paszkowski je priopćio da se u Rusiji povremeno pojavljuju egzotične interpretacije povijesti.

"Ali ovaj put se pojavljuje na službenim stranicama ruskog ministarstva obrane i zatražit ćemo objašnjenje od ruskog veleposlanika u Poljskoj", kazao je glasnogovornik.

Vezane vijesti

Njemačkoj kazna zbog neonacističke zastave

Njemačkoj kazna zbog neonacističke zastave

UEFA je kaznila Njemački nogometni savez s 25.000 eura jer su njemački navijači na utakmici EURA protiv Danske istakli neonacističku zastavu. Istraga… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika