09.06.2009. / 14:02

Autor: Martina Čizmić

Korupcija na slovenski način: Teške pronevjere u naftnim rezervama

Kako piše Dnevnik, revizijsko izvješće podsjeća na neki roman, a u glavnim su ulogama službene kreditne kartice, butelje vina, službena vozila, telefoni, skupo plaćene reprezentacije i mnogo, mnogo više

Ministar gospodarstva Matej LahovnikMinistar gospodarstva Matej LahovnikProsječan Hrvat možda bi mogao pomisliti da je upravo njegova domovina najkorumpiranija zemlja na ovim prostorima. I dok pitanje korupcije u istočnoj Europi zapravo i nije pitanje, već svakodnevna pojava i normalan dio života, Europska unija ponosi se činjenicom da je korupcija kod njih rijetka pojava.

No, čini se da bi Slovenija mogla postati primjer korupcije u Europskoj uniji. Naime, nakon što smo već ranije pisali da je otkriveno kako iz slovenskih Robnih rezervi stvari jednostavno nestaju, sada je to i službeno potvrđeno.

Prema izvješću izvanredne unutarnje revizije u Zavodu za obavezne rezerve nafte i njenih derivata, a koje je objavio slovenski Dnevnik, osim što su trošili novac Robnih rezervi na stvari za koje nije bio namijenjen, revizija je otkrila i da su sve odluke upravnog odbora u posljednjih godinu dana nevažeće jer u odboru sjede dva člana kojima je mandat već istekao.

Kako piše Dnevnik, revizijsko izvješće podsjeća na neki roman, a u glavnim su ulogama službene kreditne kartice, butelje vina, službena vozila, telefoni, skupo plaćene reprezentacije i mnogo, mnogo više.

Najbolji primjer na što se sve trošio državni novac je račun za krovnu kutiju za automobil u vrijednosti od 580 eura, a koju nitko nije mogao objasniti.

Troškovi reprezentacije u jednoj su godini narasli za više od 100 posto, a troškovi na mobilnim telefonima su veći čak i od troškova nekih članova Vlade.

Iako su već ranije članovi Robnih rezervi isticali kako ništa od toga nije istina, već osveta bivšeg zaposlenika, rezultati revizije ne idu im u prilog.

Osim što su trošili šakom i kapom, u Robnim rezervama su ograničavali konkurenciju, kršili načela gospodarstva, učinkovitosti i uspješnosti. Revizija je otkrila nekoliko neobičnih poslovanja sa transportnim tvrtkama, poput naknadna promjena uvjeta ugovora, načina plaćanja, roka za izvedbu posla i drugog.

Ministar gospodarstva Matej Lahovnik upoznao je upravni odbor Robnih rezervi sa rezultatima revizije, ali nije pokrenuo nikakve kaznene postupke. Što će na kraju biti od svega toga, tek treba vidjeti.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika