12.06.2009. / 11:30

Autor: Hrvoje Šimičević

Sigurnosna procjena: MUP dozvolio anti gay prosvjed jer 'ne postoje razlozi za zabranu'

"Policija je odobrila ovaj skup, odnosno nije ga zabranila. Nakon razmatranja njihovih zahtjeva, zaključeno je kako ne postoje razlozi kojim bi se skup Hrvatske čiste stranke prava i Hrvatskih nacionalista zabranio od strane policije", ponudila je zanimljiv odgovor Aleksandra Ljuba

Anti gay prosvjed, kojeg organiziraju marginalne desničarske udruge Hrvatska čista stranka prava i Hrvatski nacionalisti, ipak će se održati sutra, u isto vrijeme kada i Zagreb Pride. Unatoč tomu što je danas na pojedinim portalima izašla neslužbena informacija kako će policija iz sigurnosnih razloga zakonski zabraniti održavanje skupa pripadnika hrvatske desnice, glasnogovornica zagrebačke policije u razgovoru za nacional.hr to je demantirala.

"Policija je odobrila ovaj skup, odnosno nije ga zabranila. Nakon razmatranja njihovih zahtjeva, zaključeno je kako ne postoje razlozi kojim bi se skup Hrvatske čiste stranke prava i Hrvatskih nacionalista zabranio od strane policije", ponudila je zanimljiv odgovor Aleksandra Ljuba.

Na pitanje može li se ipak u ovom slučaju kao jedan od razloga zabrani njihovog okupljanja okvalificirati činjenica da se radi o pojedincima i skupinama što su iznimno homofobno raspoloženi prema seksualnim manjinama, koji prizivaju razne fašističke skupine da im se pridruže, a na svojim internetskim stranicama iskazuju notorni govor mržnje, glasnogovornica je ponovila mišljenje policije.

"Prema sigurnosnoj procjeni uprave MUP-a, ovaj skup bez obzira na sve nema dovoljno elemenata zbog kojeg bi ga se trebalo zabraniti", veli Aleksandra Ljuba, te dodaje kako prema proceduri, policijska uprava ne može donositi odluke da se okupljanja građana zabranjuju.

Za to je, naime, nadležan ministar unutarnjih poslova Tomislav Karamarko, i to na prijedlog zagrebačkog MUP-a. Pošto ova policijska uprava procjenjuje da ne postoje razlozi za zabranu, Karamarkova reakcija vjerojatno se ne treba ni očekivati.

No, unatoč tomu što su na kraju dopustili da anti gay 'prosvjednici' defiliraju zagrebačkim središtem u isto vrijeme kada i oni što im toliko smetaju, iz policije vele da će se maksimalno pobrinuti za mirni epilog sutrašnjih okupljanja. "Policija je za ove prosvjede organizirala veliki broj službenika. Protupravna ponašanja neće se tolerirati i svi oni koji svojim ponašanjem prekrše neki zakon sigurno će biti privedeni", kazala je Aleksandra Ljuba.

Vezane vijesti

'Od danas više nema šutnje'

'Od danas više nema šutnje'

Posvećen pravu na obitelj istospolnih parova, 11. Zagreb Pride pripadnika rodnih manjina završio je večeras koncertom na Zrinjevcu i protekao je bez… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika