13.06.2009. / 20:32

Autor: Hrvoje Šimičević

Pratnja do kuće: Golobrada trojka prebila sudionika Gay Pridea

Što se pak tiče anti gay prosvjednika, odnosno maloljetnika i pokojeg ogorčenog starca, koje je pak spojila inicijativa HČSP-a i Hrvatskih nacionalista; njih je policija izolirala na Trgu bana Jelačića, gdje su i ostali - unatoč pokušajima da se upute prema Zrinjevcu

Foto: Josip RegovićFoto: Josip Regović

U Zagrebu se jučer, osmi puta po redu, održao Zagreb Pride, društvena manifestacija koja ima za cilj upozoriti na diskriminaciju seksualnih manjina.

Unatoč tomu što je policija u centru grada uspjela kontrolirati situaciju ne dozvolivši da eskalira nasilje, ni ovaj puta toga nije manjkalo. Naime, nakon završetka ove manifestacije, trojica mladića pratila su jednog od sudionika Gay Pridea da bi ga u zagrebačkoj Knežiji sustigli i pretukli. Ovaj je 27 - godišnjak sam nazvao policiju. "Koliko sam vidio i uspio s njime razgovarati, osoba je sa skupa praćena do Knežije, te potom napadnuta uz psovke i govor mržnje", kazao je Marko Jurčić, član organizacijskog odbora Gay Pridea.

Ovogodišnja Gay Pride povorka krenula je u 15 sati sa Trga maršala Tita, a za razliku od proteklih izdanja, ovaj su se puta sudionicima Zagreb Pridea na nekoliko desetaka metara organizirano približili pripadnici sasma drugih političkih preferencija. Naime, nakon što policija nije zabranila njihovo okupljanje, jer je sve skeptike demantirala njihova 'sigurnosna procjena', gay aktiviste su na Trgu bana Jelačića dočekali anti gay prosvjednici.

Pripadnici potonje bratije, odnosno pedesetak golobradih maloljetnika i nešto starijih kolega, održali su zajedno sa ocvalim 'ideolozima' rigidne desnice svoj mali anti gay igrokaz. Izolirani ovećim kordonom policije, kamera i inspektora u civilu, oni su se grupirali na Trgu bana Jelačića, noseći u desnicama prosvjedne natpise sa šovenskim porukama te su, ukoliko im je domet dopuštao, pljuvali po pojedincima koji im narušavaju maloumnu viziju Hrvatske u kojoj nema mjesta za bilo kakve manjine. Eskalacija nasilja u ovom bi slučaju bila izvjestan scenarij, da se za smirivanje situacije nisu pobrinuli specijalni policajci: ovako je uhićeno pet anti gay prosvjednika.

Foto: Josip RegovićFoto: Josip RegovićJedan je priveden nakon što je pivskom bocom neuspješno ciljao pojedince iz Zagreb Pridea, dok su drugi više manje završili u marici nakon što su se sa ovećom količinom alkohola (u krvi) pokušali probiti do povorke. Gay aktivisti i svi građani koji su se solidarizirali s njima, krenuli su oko 16 sati prema Zrinjevcu, gdje se održavao središnji program Zagreb Pridea. Marko Jurčević, jedan od organizatora ove povorke, obratio se sudionicima povorke. „Želimo graditi društvo solidarnosti podrške i zajedništva u kojem nitko neće skrivati svoju ljubav i ograničavati svoj identitet unutar četiri zida, društvo u kojem više neće biti nijednog 'ormara' jer ormari su za odjeću", rekao je Jurčević.

Foto: Josip RegovićFoto: Josip RegovićŠto se pak tiče anti gay prosvjednika, odnosno maloljetnika i pokojeg ogorčenog starca, koje je pak spojila inicijativa HČSP-a i Hrvatskih nacionalista; njih je policija izolirala na Trgu bana Jelačića, gdje su i ostali - unatoč pokušajima da se upute prema Zrinjevcu, koji je za ovu priliku bio opkoljen interventnim ogradama. U prorijeđenoj šumi ingenioznih poruka na njihovim barjacima ("Danas homoseksualci, sutra pedofili", "Pada natalitet" te pokojoj trobojnici vidljivoj za vrijeme NDH), naziralo se lice jednog od homofobnih organizatora, predsjednika HČSP-a Josipa Miljaka. On je pak poručio da će od Sabora zatražiti odredbu koja neodoljivo podsjeća na rasne zakone u Pavelićevoj državi, odnosno Zakon o zaštiti javnog morala.

Foto: Josip RegovićFoto: Josip RegovićNakon nekoliko krugova marširanja oko kipa bana Jelačića, ovi su se mladići i djevojke, zajedno s ideološkim ocem Miljakom uputili svojim kućama. Oko 18 sati, sudionici Zagreb Pridea također su završili sa svojom povorkom. Njih su organizatori savjetovali da se od Zrinjevca udalje u grupama, pošto ih policija više neće štititi. Brojni pojedinci u povorci izrazili su već na Trgu bana Jelačića bojazan kako ovo nije sve od neofašističkih prosvjednika. „Bojim se da nas čeka duga noć jer su nam svima vidjeli lica", kazala je jedna od sudionica Pridea.

Vezane vijesti

'Od danas više nema šutnje'

'Od danas više nema šutnje'

Posvećen pravu na obitelj istospolnih parova, 11. Zagreb Pride pripadnika rodnih manjina završio je večeras koncertom na Zrinjevcu i protekao je bez… Više

Komentari

registracija
11/11/07

ALGA, 14.06.09. 12:30

Za ovo nasilje i huliganstvo je kriva crkva koja širi mržnju prema gejevima te fašističke udruge i političari koji dopuštaju da se ovakvi incidenti događaju. Sram vas bilo! Danas šute umjesto da osude ovo prokleto nasilje. Biti gej nije izbor – takav si rođen – no biti fašist i mrziti je itekako osobni izbor.


registracija
23/7/05

vkrstul4, 14.06.09. 22:09

''Biti gej nije izbor – takav si rođen''
Točno, ali i biti hetero nije izbor , takav si rođen,
i priroda i Bog usadiše u ''hetero'', odvratnost prema toj ne ljubavi već, sramotnoj, životom neplodnom strasti.Gađenje, odvratnost, ne mržnju, kako oni vole da lažu.
I zašto si slijep za istinu da život u našem ljudskom svijetu, uvijek jest sjedinjenje ''muško-ženske'' spolne ćelije, ili da život uvijek heteroseksualan je.
Da i homoseksualac u trenutku začeća jest heteroseksualan, kao i da homoseksualac kada znanošću ili tehnikom stvara novi život stvara ga kao heteroseksualna, uvijek, da li čuješ gluhi uvijek život je hetroseksualan.
A kako ili zašto se ''hetero'' izvitoperi ili skrene u sramotno život neplodno ''homo'', to nam nije dano znati.
Riječ pak uči - grijeha ili nevjere radi radi, itd,itd.
Živ ti bio i manje neplodno ili sramotno, zdravljem osiromašeno do smrtonosno branio !!


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika