18.06.2009. / 08:28

Autor: Hrvoje Šimičević

Seljaci ga nisu voljeli: Pankretić od Fabera tražio policijsko zaustavljanje 'traktorskog desanta'

Pošto su seljaci sve pravodobno prijavili, a jedini incident tijekom dvodnevne traktorske opsade je bilo prolijevanje 60 litara mlijeka pred zgradu resornog Ministarstva, Pankretićevi motivi očigledno su neka druga priča

Ministar poljoprivrede Božidar PankretićMinistar poljoprivrede Božidar PankretićMinistar Poljoprivrede Božidar Pankretić, kojeg seljci nisu željeli u pregovorima, tražio je Sanadera da smjeni ravnatelja policije Vladimira Fabera, jer ga je ovaj odbio poslušati: čelnik resora u kojem očigledno više ništa ne odlučuje, želi Faberov odlazak iz MUP-a jer je on odbio zaustaviti seljake koji su traktorima prosvjedovali po Zagrebu, iako mu je Pankretić kazao da to učini. Na taj je način Pankretić, marginaliziran od koalicijskih partnera i ismijan od naroda kojeg predstavlja, represivnim mjerama odlučio oduzeti legitimno pravo građana na prosvjede.

Naime, seljaci su tri dana unaprijed uredno prijavili prosvjede u Zagrebu. gdje su od izvršne vlasti tražili korekciju cijena poljoprivrednih kultura. Kako je poznato, u prvom pregovaračkom krugu mljekari su podmireni od strane vlade, dok je tijekom utorka započeo drugi krug pregovora sa ratarima.

Ministar Pankretić, kojeg na sastancima nisu željeli seljaci, a sada umjesto njega pregovara bivši čelnik za poljoprivredu Petar Čobanković, demantira cijelu priču oko naredbi da se zaustavi desant seljaka. "Istina je da sam s premijerom Sanaderom diskutirao kako policija još tamo od 1999., kada sam ja organizirao prosvjede seljaka, nije zbog zakonskih propisa dopuštala izlazak traktora na cestu. To je bilo sve. Očito je da mi netko podmeće", kazao je kod seljaka ne previše popularni Pankretić, usporedivši dakle praksu upotrebe policijskih usluga s kraja 90-ih sa onima koje su aktualne danas.

Međutim, Pankretić je u ovom slučaju zanemario sitnu činjenicu, a koja se odnosi na to da organizatori nekog prosvjeda imaju pravo na okupljanje, pod uvjetom da ne pozivaju na rat, nasilje i slične kategorije. Pošto su seljaci sve pravodobno prijavili, a jedini incident tijekom dvodnevne traktorske opsade je bilo prolijevanje 60 litara mlijeka pred zgradu resornog Ministarstva, Pankretićevi motivi očigledno su neka druga priča, znatno sebičnijeg karaktera od ove. S druge strane, seljaci nisu znali za ministrov pokušaj da ih zaustavi. Upitani kako bi reagirali da im je policija zabranila prosvjede, oni su kazali kako bi se u tom slučaju na cestama prema Zagrebu vjerojatno udvostručio broj traktora.

Komentari

registracija
23/1/07

boltek, 18.06.09. 09:21

Vrbovečki kumek uz sve ostalo potpuno je izgubio obraz. Logikom gubitnika - ako padam ja padaš i ti-
vuče za sobom sve za koje misli da su krivi za seljačku bunu. I prije se znalo da je loš ministar ali i da je vrlo dobar ministrant.
Njegov narcizam ne može shvatiti da je samo
puppet on the string.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika