18.06.2009. / 17:52

Autor: Hrvoje Šimičević

S portala skinuti tekstovi: Zašto Business.hr cenzurom štiti Butkovića i EPH

Tijekom četvrtka s portala Business.hr misteriozno su nestala dva teksta, koja povezuje činjenica da se na zanimljiv način bave najvećim hrvatskim medijskim izdavačem, Europapress holdingom

Silvana Menđušić, glavna urednica lista Business.hrSilvana Menđušić, glavna urednica lista Business.hrTijekom današnjeg dana sa portala Business.hr, internetske inačice istoimenog 'nezavisnog dnevnika' misteriozno su nestala dva teksta, koja su tamo postavljena u utorak i srijedu. Izbrisane su naime teme pod naslovima: "Business.hr u cijelosti objavljuje zastrašujući govor novinara koji je previše znao" te "Davor Butković prijeti otkazom u EPH jer su mu oduzeli business karticu". Ukratko, ove priče povezuje činjenica da se na zanimljiv način bave najvećim hrvatskim medijskim izdavačem, Europapress holdingom.

U prvom je tekstu je u cijelosti prenesen sadržaj govora bivšeg novinara Jutarnjeg lista i Globusa Hrvoja Appelta, u kojem je čitateljima i budućim novinarima iznio insajderske poučke o priručnoj medijskoj cenzuri, te prisnoj sprezi vlasti s najvećim hrvatskim medijskim izdavačem poznatim i kao EPH. U drugom pak tekstu, prenesenom sa portala nacional.hr, riječ je o pomoćniku glavnog urednika Jutarnjeg lista Davoru Butkoviću, koji je prijetio da će podnijeti otkaz nakon što mu je uprava ukinula business karticu.

Iz neslužbenih, ali dobro upućenih izvora doznali smo da je ova odluka donesena bez suglasnosti uredništva samog portala, kao i to da je glavna urednica dnevnika Business.hr naredila micanje spornih sadržaja. Stoga smo zvali i Silvanu Menđušič, glavnu i odgovornu urednicu dnevnika Business.hr. Nakon prvog poziva i upita o tekstovima, glavna nam je urednica poručila da je nazovemo za nekoliko minuta. Nakon što smo je poslušali, te konačno dobili priliku da pitamo gdje su nestale sporne teme, Silvana Menđušić je kazala da Appeltova ispovijest o medijskoj cenzuri uredno stoji na portalu. Uz konstataciju kako nekoliko minuta prije to nije bio slučaj, zanimalo nas je zašto je tekst nestao pa se onda opet pojavio.

"Business.hr je prvi objavio ovu temu, prije nego što je bilo koji drugi portal usudio dirati", bio je kratki odgovor Silvane Menđušić, od koje smo ostali zakinuti za odgovore na pitanja što ju je motiviralo da Business.hr izbriše ovu temu i da li je bila podvrgnuta nekoj vrsti pritiska da to naredi. Uz to, nismo dobili odgovor na pitanje radi li se ovdje o cenzuri, kako su to zaključili ljutiti forumaši. "Bez komentara" bila je još kraća glavna urednica.

Što se pak tiče teksta o Davoru Butkoviću, on se ni nakon našeg drugog poziva nije nazirao na portalu. Objašnjeno nam je, naime, da navodi u samom tekstu nisu bili provjereni kada su preneseni pa da je zbog toga i došlo do brisanja tog sadržaja. Na taj je način sporni tekst postao prvi u povijesti ovoga portala koji je izbrisan od strane uredništva.

Podsjetimo, prije nego što je nedavno postala urednica Business.hr-a, Silvana Menđušić svoju je karijeru prvenstveno izgradila uređivanjem izdanja koja su pod patronatom EPH. Na sadašnju poziciju, došla je zajedno s novom upravom, odnosno nakon što je otkaz dobila dotadašnja urednica Đurđica Klancir.

Umalo posrnuli Business.hr, spašen je nakon što je u travnju prešao u ruke bosanskohercegovačkog tajkuna Muje Selimovića i Mreža znanja, hrvatske konzultantske kuće vlasnički povezane s nizom PR i marketinških agencija.

Sve dok je bio pod bivšom upravom i u vlasništvu švedskog Bonniera ovaj je dnevnik ponosno isticao nezavisnu uređivačku politiku, pišući o hrvatskom gospodarskom i političkom miljeu bez dlake na jeziku i pripadajuće cenzure. Ilustrativno, u svom su sloganu čitateljima nudili 'istinu'. Sada naime, Business.hr daje 'pravu informaciju'.

Pročitajte cjelovito svjedočenje Hrvoja Appelta: 'O cenzuri u EPH i sprezi s političkom vrhuškom'

Vezane vijesti

Business.hr ostao bez direktora, Babić dao ostavku

Business.hr ostao bez direktora, Babić dao ostavku

Nešto više od dva mjeseca nakon što je imenovan za novog direktora Business.hr-a, Ante Babić otišao je iz te medijske kuće. Prema neslužbenim… Više

Komentari

registracija
18/6/09

Papar, 18.06.09. 22:23

Organizirani kriminal: Sprega lopova, Oglašivačke industrije i Medija.
.
Mislav Šutalo: „Ivica Mudrinić s 25 milijuna kuna preko svoje tvrtke Digitel financira medije u Hrvatskoj, mediji su u vrlo lošoj situaciji, a to je vrlo veliki novac koji se daje medijima da bi mediji o Mudriniću i toj kliki pisali na jedan jako drugačiji način. 25 milijuna kuna je bez javnog natječaja preko tvrtke Digitel, otišlo medijima za potplaćivanje medija u Hrvatskoj.“
Iz radijske emisije „Intervju tjedna“ na Radiu 101, subota, 17.lipnja 2000.godine.

Činjenice o dosadašnjim prevarama obitelji Mudrinić (2/4)
Download: http://www.divshare.com/download/7539450-5bb


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika