24.06.2009. / 18:06

Autor: Martina Čizmić

Korak do lijeka: Jednostavna kemikalija sprječava širenje HIV-a kod majmuna

Znanstvenici sa sveučilišta u Minnesoti otkrili su da glicerol monulaurat sprječava virus u ključnoj fazi prije zaraze

Gel bi mogao spriječiti širenje HIV-a seksualnim kontaktomGel bi mogao spriječiti širenje HIV-a seksualnim kontaktomAmerički znanstvenici otkrili su da jednostavna kemikalija koju je moguće pronaći u hrani i kozmetičkim preparatima sprječava HIV infekciju kod majmuna.

Skupina znanstvenika je identificirala kemijski spoj koji kad se primjeni kao gel sprječava infekciju HIV-om tijekom seksualnog odnosa.

To bi mogao biti prvi veliki korak ka izradi lijeka kojim bi se sprječavala zaraza i kod ljudi. Većina zaraženih HIV-om u svijetu zarazila se upravo preko seksualnog kontakta, a kako je razvoj cjepiva još u povojima, znanstvenici sve svoje nade polažu u sredstvo kojim bi se uopće spriječila zaraza.

Znanstvenici sa sveučilišta u Minnesoti otkrili su da glicerol monulaurat sprječava virus u ključnoj fazi prije zaraze.

Zaključili su da on prekida zatvoreni krug između aktiviranja imunološkog sistema i upalnog procesa u rodnici i vagini.

Iako je ovo samo prvi korak do razvoja gela koji bi se mogao koristiti i kod ljudi, činjenica da je glicerol izuzetno jeftino proizvesti te da je dostupan širokom broju ljudi ulijeva nadu da bi se širenje HIV-a moglo u skoroj budućnosti usporiti, a možda i u potpunosti zaustaviti.

Skeptici ističu kako su rezultati ovog istraživanja dobiveni na relativno malom uzorku i upozoravaju kako će za relevantne podatke ipak trebati pričekati još par godina.

Vezane vijesti

Elton John kritizirao "fašiste" koji stigmatiziraju zaražene

Elton John kritizirao "fašiste" koji stigmatiziraju zaražene

Britanski skladatelj i pjevač Elton John nazvao je "fašistima i budalama" one koji stigmatiziraju oboljele od AIDS-a i pozvao je vlade da ne smanjuju… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika