03.07.2009. / 13:11

Autor: Hina

Tajna veza Joce Amsterdama i generala Zagorca: Hrvatska od Jocića traži informacije o dijamantima

"Zagorčev odvjetnik javno je potvrdio da se sastajao s Jocićem. Pregovarali su da Jocić otkupi Zagorčeve nekretnine, koje su procjenjene na sto milijuna eura", kaže sugovornik beogradskog lista.

Vladimir ZagoracVladimir ZagoracOtkrivanje gdje se nalaze dijamanti koje je, prema presudi zagrebačnog županijskog suda, iz sefa Ministarstva obrane RH odnio general Vladimir Zagorec, uvjet je hrvatskih vlasti i jedno od ključnih pitanja koje će Sretenu Jociću, osumnjičenom za organizaciju ubojstva hrvatskog novinara Ive Pukanića, biti postavljeno u pregovorima o statusu svjedoka suradnika, prenosi u petak jedan srbijanski dnevni list.

Neimenovani izvor iz vrha srbijanske vlasti izjavio je za dnevnik "Blic" kako su kontakti Zagorca i Jocića, koji su navodno zajedno kupovali oružje za Hrvatsku, započeli kad je Zagorec odnio dijamante 2000. odlazeći s dužnosti pomoćnika hrvatskog ministra obrane.

Izvor je za srbijanski list dodao kako hrvatska policija ima saznanja o Zagorčevim i Jocićevim kontaktima iz tog razdoblja i zajedničkim poslovima s tada najvećim trgovcima oružjem.

"Njihovi kontakti nastavljeni su i nakon rata. Jocić se upleo u Zagorčeve poslove i nakon što je umirovljeni general zbog krađe dijamanata osuđen na sedam godina zatvora. Zagorčev odvjetnik javno je potvrdio da se sastajao s Jocićem. Pregovarali su da Jocić otkupi Zagorčeve nekretnine, koje su procjenjene na sto milijuna eura", kaže sugovornik beogradskog lista.

On ističe da hrvatska policija vjeruje da je Zagorac dijamante sakrio na sigurno i da je to izveo uz pomoć Sretena Jocića.

"Blic" je u izdanju od utorka objavio da će Jociću biti ponuđen status zaštićenog svjedoka pod uvjetom da otkrije imena aktera nerasvijetljenih ubojstava koja su u posljednjih petnaest godina izvršena u Srbiji, Hrvatskoj, Bugarskoj i Nizozemskoj.

Kako je navedeno, popis zahtjeva koje će Jocić morati ispuniti kako bi dobio status ključnog svjedoka sastavljen je u dogovoru policija četiri zemlje, a prvi uvjet je da Jocić razotkrije vrh zločinačke organizacije koja je naredila ubojstvo Pukanića.

Jocić, poznat kao Joca Amsterdam, uhićen je u Beogradu 27. travnja i nalazi se u pritvoru zbog sumnje da je organizator ubojstva vlasnika zagrebačkog tjednika "Nacional" Ive Pukanića i njegova suradnika Nike Franjića.

Vezane vijesti

MORH: Nikog nismo silili na misu

MORH: Nikog nismo silili na misu

MORH je na svojim web stranicama objavio reagiranje na navode objavljene na internet stranicama Sindikata državnih i lokalnih službenika i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika