10.07.2009. / 12:10

Autor: Marko Biočina

HUP: Legalizacijom bespravne gradnje do 13 milijardi kuna

U HUP-u procjenjuju da u Hrvatskoj ima oko 130 tisuća ilegalno sagrađenih objekata, a kako bi prosječna cijena legalizacije iznosila oko 100 tisuća kuna, lako je izračunati da bi država na ovaj način mogla prikupiti i do 13 milijardi kuna

Ivan Miloloža, predsjednik vijeća članica HUP-aIvan Miloloža, predsjednik vijeća članica HUP-aHrvatska udruga poslodavaca od nove premijerke Jadranke Kosor zatražila je da provede značajne fisklane prilagodbe i što je prije moguće provede ozbiljan rebalans težak minimalno 10 milijardi kuna. Uz to, u HUP-u smatraju da država mora pronaći nove načine kako da poveća proračunske prihode, a da takve mjere istodobno nemaju negativan utjecaj na potrošnju, kao što bi bio slučaj sa povećanjem poreza.

Jedna od takvih mjera moglo bi biti uvođenje mogućnosti hitne legalizacije bespravno sagrađenih objekata u Hrvatskoj. Prema toj ideji, koju je prvi predstavio Ivan Miloloža, ugledni poduzetnik i predsjednik vijeća članica HUP-a, legalizaciji bi bili podložni svi oni objekti kojima je već ranije odobren dio potrebne dokumentacije ili koji su bespravno izgrađeni u odgovarajućim urbanističkim zonama. U HUP-u procjenjuju da u Hrvatskoj ima oko 130 tisuća takvih objekata, a kako bi prosječna cijena legalizacije objekta iznosila oko 100 tisuća kuna, lako je izračunati da bi država na ovaj način mogla prikupiti i do 13 milijardi kuna.

Komentirajući ovu inicijativu, Ivan Miloloža ustvrdio je da je država svojedobno bez ikakvih kriterija donijela odluku o legalizaciji svih građevina izgrađenih prije 1968. godine, a da su lokalne vlasti potrošile ogromna sredstva na infrastrukturu bespravnih građevina. Ovakvim zakonom vlasnici takvih objekata retrogradno bi taj novac vratili, samo što on ne bi bio usmjeren u lokalni, već u državni proračun. U HUP-u drže kako je glavna prednost ovakvog prijedloga to što se može provesti u vrlo kratkom vremenu, te tek uz nekoliko zakonskih odredbi, dok bi se s druge strane u proračun slila golema količina novca.

Vezane vijesti

'Hrvatska je u krizi, a vi pričate o partizanima i ustašama'

'Hrvatska je u krizi, a vi pričate o partizanima i ustašama'

Hrvatska udruga poslodavaca reagirala je na 'javnu polemiku' čelnih ljudi vodećih političkih stranaka u Hrvatskoj i upozorila ih da se ostave… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika