12.07.2009. / 10:14

Autor: Hina

Japan plaća premještaj američkih marinaca s Okinawe na Guam

State Department ocjenjuje kako je riječ o "značajnom koraku" prema provedbi plana preseljenja američkih snaga, te ističe predanost SAD-a punoj provedbi tog paketa usuglašenog 1. svibnja 2006. u tzv. Smjernicama za preseljenje

Marinci će napokon otići sa OkinaweMarinci će napokon otići sa OkinaweJapanski ministar vanjskih poslova Hirofumi Nakasone i američki otpravnik poslova James Zumwalt u subotu su u Tokiju razmijenili note o transferu 336 milijuna dolara vladi SAD-a, namijenjenih preseljenju 8.000 američkih marinaca i njihovih obitelji s japanskog otoka Okinawa na pacifički otok Guam, koji je američki teritorij.

Transfer novca s japanske vlade na američku, dio je Sporazuma o preseljenju američkih marinaca s Okinawe na Guam, koji su američka državna tajnica Hillary Clinton i ministar Nakasone potpisali 17. veljače, navodi se u priopćenju State Departmenta.

Na temelju razmjene nota, japanska vlada će u fiskalnoj godini 2009. osigurati SAD-u 336 milijuna dolara koji će se utrošiti za projekte razvoja objekata i infrastrukture na Guamu, za preseljenje 8.000 pripadnika Marinskog korpusa i članova njihovih obitelji.

State Department ocjenjuje kako je riječ o "značajnom koraku" prema provedbi plana preseljenja američkih snaga, te ističe predanost SAD-a punoj provedbi tog paketa usuglašenog 1. svibnja 2006. u tzv. Smjernicama za preseljenje.

Među projektima čiju će izgradnju na Guamu financirati japanska vlada, su infrastrukturni objekti u zračnoj bazi Andersen, te stambeni objekti i lučki objekti na otoku, kao i zgrada zapovjedništva i bolnica.

U okolnostima gospodarske krize koja teško pogađa američku građevinsku industriju, projekt na Guamu trenutačno je među najvećim projektima u SAD-u.

U Japanu postoji oko 90 američkih vojnih objekata, uključujući velike vojne baze na glavnim otocima i Okinawi. Prema podacima Pentagona iz 2007., u Japanu je stacionirano 33.500 američkih vojnika, i 5.500 civila zaposlenih u ministarstvu obrane.

Američka Sedma flota stacionirana je u mornaričkoj bazi Yokosuka, III. Marinska ekspedicijska pukovnija na Okinavi, a 130 lovačka eskadrila Ratnog zrakoplovstva u zračnim bazama Misawa i Kadena.

Japanska vlada je 2007. godine platila 217 milijardi jena ili oko dvije milijarde dolara godišnje potpore zemlje domaćina američkim snagama, koja se naziva "Omoiyari Yosan" (proračun iz naklonosti).

Vezane vijesti

'Najveći problem - korupcija i društvena diskriminacija'

'Najveći problem - korupcija i društvena diskriminacija'

Američki State Department objavio je u petak redovito godišnje izvješće o stanju ljudskih prava u svijetu, a u dijelu izvješća o Hrvatskoj kao… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika