20.07.2009. / 10:14

Autor: Ozren Podnar

Zašto je baš ponedjeljak najbolji dan u tjednu

Kolebljivci kažu da je najbolji dan za počinjanje neke zdrave aktivnosti "sutra". Aktivni tipovi vele da je bilo koji trenutak najbolji, po mogućnosti odmah. A najbolje je da to "odmah" pada upravo danas, u ponedjeljak.

Ponedjeljak je idealan dan za započinjanje dijetePonedjeljak je idealan dan za započinjanje dijetePrvi dan radnog tjedna mogao bi vam se na prvi pogled učiniti napornim trenutkom za uvođenje nove aktivnosti, no velik broj istraživanja ukazuje na ponedjeljak kao najbolji dan za sve početke. Ponedjeljak je dan kad simbolički okrećemo novu stranicu, što pruža odlučujući poticaj onima koji su skloni oklijevanju i traženju posebnih povoda.

Evo nekoliko razloga zašto je baš danas pravi trenutak za uvođenje krupnih promjena u život.

Ponedjeljak je dan nakon dužeg predaha

Imali ste dva i pol dana vremena da pripremite taktiku za početak sustavne rekreacije ili prelazak na zdraviju prehranu. Vrijeme od petka popodne do nedjelje navečer iskoristite za nabavljanje potrebnih namirnica ili za proučavanje lokacije sportskih terena i određivanje termina rekreacije s kojom se jedva čekate početi baviti.
Ponedjeljak je dan za svježi početak

Kao što je petak vrijeme kad se pitamo kako ćemo se opuštati i zabavljati, u ponedjeljak razmatramo i popisujemo obaveze. Napravite novi raspored i u njega uvrstite zdrave aktivnosti, kao što je početak odlaska u teretanu ili dijete.

Ponedjeljkom nastupa novi ciklus

Život se odvija u ciklusima, od kojih su mnogi utemeljeni u prirodi. Tjedan je sastavni dio mjesečevog ciklusa, koji je pak dio godišnjeg ciklusa, a svi oni imaju veze s međuigrom Zemlje i susjednih nebeskih tijela.

Kao što se novogodišnjim odlukama zavjetujemo da ćemo neke bitne životne stvari započeti od 1. siječnja, tako nam i prvi dan u tjednu može poslužiti za poduzimanje odlučujućeg koraka. A ako promašite jedan ponedjeljak, ne morate čekati jako dugo, kao u slučaju neispunjenih novogodišnjih rezolucija.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika