18.08.2009. / 12:51

Autor: Martina Čizmić

Nerješivi granični prijepor: Kad Dubrovnik postane Slovenija, a Triglav Hrvatska

Prosječnom Šveđaninu koji nikada nogom nije kročio u ovaj dio Europe vjerojatno nije bilo ništa čudno. Ali onaj postotak Šveđana koji dolaze na Jadransku obalu ljetovati, vjerojatno se začudio kako to da "zemlja sa tisuću otoka" ima tako malu obalu

Švedska nacionalna televizija samo je "malo" pomiješala imena (Foto: Dagen.se)Švedska nacionalna televizija samo je "malo" pomiješala imena (Foto: Dagen.se)Balkan je za većinu Europe još uvijek velika zagonetka. Ne zbog svojih prirodnih ljepota, već zbog svojih političkih sukoba, ratova, prosvjeda i neriješenih pitanja.

Granični spor između Slovenije i Hrvatske traje više od 18 godina, koliko su te dvije države samostalne. Stoga bi bilo normalno za zaključiti kako će, ako već ne prosječan Europljanin, onda barem novinari znati kako se te države zovu i gdje se nalaze.

No, to očito nije slučaj sa švedskom nacionalnom televizijom SVT. U svojoj emisiji Rapport izvijestili su o graničnom sporu između Hrvatske i Slovenije veoma korektno. Sve dok se na ekranu nije pokazala karta dviju spomenutih država.

Prosječnom Šveđaninu koji nikada nogom nije kročio u ovaj dio Europe vjerojatno nije bilo ništa čudno. Ali onaj postotak Šveđana koji dolaze na Jadransku obalu ljetovati, vjerojatno se začudio kako to da "zemlja sa tisuću otoka" ima tako malu obalu. I što se ti Slovenci žale i traže izlaz na otvoreno more kad imaju obalu dugačku stotine kilometara.

Iako su na švedskoj televiziji ubrzo shvatili da su zamijenili imena sukobljenih država, švedski je portal Dagen.se uspio napraviti snimku i objaviti ju na svom portalu.

Naravno, prokomentirali su i kako ovakvu situaciju ne bi mogao razriješiti ni Carl Bildt.

Vezane vijesti

Bildt: Hartmann je bolje da čita knjige, a ne iznosi laži

Bildt: Hartmann je bolje da čita knjige, a ne iznosi laži

Švedski ministar vanjskih poslova Carl Bildt na svojem je blogu u subotu uputio poruku novinarki i bivšoj glasnogovornici haaškog tužiteljstva… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika