26.08.2009. / 10:42

Autor: Martina Čizmić

Prevara na HGK način: Kupujmo hrvatsko, kupujmo skuplje

Ne bi trebala iznenaditi činjenica da su poznati hrvatski brandovi jeftiniji u Sloveniji i BiH jer Hrvatska podupire izvoz svojih proizvoda. No, iznenađuje da su isti proizvodi u susjednim zemljama i do 30 posto jeftiniji nego u Hrvatskoj

Hrvatska košarica svugdje je jeftinija osim u HrvatskojHrvatska košarica svugdje je jeftinija osim u HrvatskojAkcija "Kupujmo hrvatsko" trebala je kod Hrvata izazvati trunku domoljublja prema domaćim proizvodima poput Kraševih Domaćica ili Zvijezdinog ulja, ali čini se da je samo još više ispraznila džepove građana i ponovno aktualizirala "šoping turizam".

Večernji list usporedio je cijene nekoliko hrvatskih proizvoda u Hrvatskoj i susjednim zemljama i otkrio da je hrvatski proizvod jeftinije kupiti bilo gdje drugdje osim kod nas.

Devedesetih je bio veoma popularan "šoping turizam". Točnije, odlasci u okolne zemlje i kupovina prehrambenih proizvoda po njihovim cijenama. Nakon povratka poreza, računica je bila prihvatljiva. Čini se da će takva vremena ponovno zaživjeti. Jer PDV od 23 posto, sve viši troškovi života i krizni porez, smanjili su količinu novca koja je prosječnom građaninu na raspolaganju nakon plaćanja svih računa, kredita i dugovanja.

Ne bi trebala iznenaditi činjenica da su poznati hrvatski brandovi jeftiniji u Sloveniji i BiH jer Hrvatska podupire izvoz svojih proizvoda. No, iznenađuje da su isti proizvodi u susjednim zemljama i do 30 posto jeftiniji nego u Hrvatskoj.

Ako se kupac odluči kupiti neku od BiH ili slovenskih marki, može proći i do 50 posto jeftinije nego da takve proizvode kupuje u Hrvatskoj. A građanima koji žive u blizini granice sa Mađarskom, Srbijom, BiH i Slovenijom isplati se otići u drugu državu i kupiti zalihu za mjesec dana.

Primjerice, Vegeta je u svim okolnim državama jeftinija nego u Hrvatskoj. Naravno, najjeftinija je u BiH. Isto je i sa drugim proizvodima uglednih hrvatskih proizvođača. Čak je i Dukatovo mlijeko u Sloveniji jeftinije nego u Hrvatskoj. A to se ne može samo pravdati povratnom naknadom za plastičnu ambalažu od 50 lipa po boci.

Stoga je pravo pitanje za koga je isplativije "kupovati hrvatsko", jer za prosječnog Hrvata kupovati hrvatsko znači sjesti u automobil ili autobus i otići u susjednu državu.

Vezane vijesti

Otvorena prva trgovina vojne opreme u Hrvatskoj

Otvorena prva trgovina vojne opreme u Hrvatskoj

U Zagrebu je danas otvorena prodavaonica vojne neborbene opreme, prva takva u Hrvatskoj, u kojoj se građanima nudi oprema kojom se koriste Oružane… Više

Komentari

registracija
26/1/08

Rampa, 27.08.09. 01:54

Jana voda obicna i vode s okusom jabuge, jagode i limuna su 50% jeftinije u Sloveniji!
Da ne pišem o ostalim proizvodima, lista bi bila dugačka.
Neki dan reče jedan 80% RVI: Za kg domoljublja ne mogu kupiti kg mesa, pa zato kupujem naše proizvode u Sloveniji!
Žalosno, ali istinito!


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika