27.08.2009. / 13:14

Autor: Andrea Belin

Razmislite: Što nas tjera da jedemo kad nismo gladni

Primjerice, često se zna dogoditi da iako ne osjećamo glad posežemo za hranom, a ujutro kada nas iznenade brojevi na vagi padamo u nesvijest. Poznato?

Slasnom desertu teško je odoljetiSlasnom desertu teško je odoljetiNajidealnije bi bilo kada bi male količine hrane svakodnevno konzumirali u pet obroka, međutim zbog obaveza ili nekih drugih razloga, većina ljudi se ograničila na tri. No, često se zna dogoditi, a naročito u kasnim večernjim satima, da iako ne osjećamo glad, posežemo za hranom, a ujutro kada nas iznenade brojevi na vagi padamo u nesvijest. Postavlja se pitanje što nas tjera da je jedemo onda kada i nismo pretjerano gladni?

Vrijeme
Ako godinu dana za redom imamo naviku jesti primjerice, u podne, hranu ćemo u to vrijeme konzumirati i onaj dan kada ne osjećamo glad. Profesor psihijatrije Sveučilišta u Cincinnatiju, Randy Seeley tvrdi da preko rutinskog ponašanja naviknemo naša tijela da u isto vrijeme imamo sva tri obroka, iako želudac ne signalizira glad.

Pogled na hranu
Ukoliko nemamo doticaj s fotografijama na kojima je hrana, male su šanse da ćemo poželjeti nešto pojesti, međutim ako u blizini imamo slike namirnica kojima ne možemo odoljeti, velika je vjerojatnost da ćemo htjeti nešto prigristi.

Slasni deserti
Kada znamo da se u frižideru nalazi kolač kojem inače ne možemo odoljeti i nakon obilnog ručka naći ćemo dodatnog mjesta za desert.

Miris
Po mirisu osjetimo da se u blizini nalazi hrana. Tada tijelo počinje izlučivati inzulin zbog kojeg pomišljamo da smo gladni, a ustvari situacija je potpuno suprotna.

Alkohol
Premda nije znanstveno dokazano, ali alkohol zaista povećava apetit, a i deblja. Osobito kokteli.

Temperatura
U vrućim ljetnim mjesecima, potreba za hranom opada za razliku od zime kada ne možemo odoljeti slasnim delicijama.

Rafinirani ugljikohidrati
Nakon što pojedemo namirnice bogate rafiniranim ugljikohidratima kao što je primjerice tjestenina, organizam će potraživati hranu već za nekoliko sati. Ovakva hrana zaslužna je za smanjenje razine šećera u krvi pa kada ona opada, zainteresiranost za hranu se povećava.

Vezane vijesti

FAO: Svijetu ne treba toliko hrane

FAO: Svijetu ne treba toliko hrane

Svijet se može hraniti s manje hrane nego što su to pokazale ranije procjene ako se okrene održivoj poljoprivredi, smanji rasipanje i zaustavi… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika