27.08.2009. / 15:42

Autor: Andrea Belin

Zdravo i ukusno: Hrana koja pomlađuje i čuva srce

Voće je uvijek dobar izbor, no određene vrste su zdravije od drugih, osobito u prevenciji bolesti srca

Maline čiste krv i bubregeMaline čiste krv i bubregeBobičasto voće pomlađuje organizam, štiti od raka debelog crijeva i dojki, pročišćuje krvne žile i blagotvorno djeluje na rad srca. Nije li to dovoljno razloga da se umjesto obližnje ljekarne uputite na tržnicu i pribavite omiljene vrste bobičastog voća!

Brusnica
Brusnica ima bezbroj pozitivnih karakteristika. Prirodni je antibiotik koji smanjuje razinu šećera u krvi, spriječava neka srčana oboljenja, normalizira rad jetre i bubrega. Nadalje, smanjuje rizik oboljenja od raka dojke i debelog crijeva. Za sve one koji imaju problema s apetitom, brusnica je savršen izbor.
Također jača imunitet i pomlađuje kožu.
Kako je stres svakodnevna pojava kod većine ljudi, sokovima i sušenim plodovima od brusnice stresa ćete se riješiti zauvijek.

Borovnica
Znanstvenici tvrde da su borovnice savršeni lijek protiv Alzheimerove i Parkinsonove bolesti. One su jedno od najjačih prirodnih sredstava za zaštitu od raka i bolesti srca. Jedna šalica ovog bobičastog voća sadrži dovoljno antioksidanata za cijeli dan. Borovnice smanjuju rizik oboljenja i od nekih očnih bolesti.

Kupina
Kupina obiluje sastojcima koji su važni za osobe u pubertetu, klimakteriju, a preporučaju se i trudnicama. Savršen lijek protiv crijevnih i želučanih tegoba su listovi ove namirnice.
Vino od kupina jača krv, a osobe koje noćima ne mogu spavati također bi trebali povećati konzumaciju ovog bobičastog voća.

Malina
Maline su odlične za čišćenje krvi i bubrega, a smanjuju i menstrualne bolove. Dobro je znati da zamrzavanjem ne gube na kvaliteti. Također blagotvorno djeluju na reumatska oboljenja, a smanjuju rizik oboljenja od raka.

Jagoda
Od svih vrsta bobičastog voća, jagode su najbogatije vitaminom C, a ukoliko ih konzumirate bez šećera ne morate se bojati da ćete se udebljati. Bogate su folnom kiselinom koja je važna organizmu žena u blaženom stanju. Jagode smanjuju krvni tlak, a korisne su i protiv srčanih oboljenja.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika