27.08.2009. / 17:24

Autor: Martina Čizmić

Bivši šef Državne bezbednosti postaje zaštićeni svjedok i izlazi iz zatvora?

Podsjetimo, odmah nakon ubojstva Ćuruvija mediji su Državnu bezbednost povezivali sa tim zločinom, a službena je potvrda stigla tek nakon odlaska Miloševića

Radomir MarkovićRadomir MarkovićRadomir Marković, bivši šef srpske Službe državne bezbednosti koji trenutno služi zatvorsku kaznu zbog ubojstva mogao bi biti pomilovan i dobiti status zaštićenog svjedoka ako policiji otkrije tko je ubio novinara Slavka Ćuruviju, piše današnji Blic.

Donošenjem izmjena Zakona o kaznenom postupku, koje bi trebale biti usvojene sljedeći tjedan, stvoriti će se preduvjeti za njegovo ranije puštanje iz zatvora. Naime, Blic ističe, da ukoliko Marković otkrije ime ubojice Slavka Ćuruvije može dobiti status zaštićenog svjedoka, iako je pravomoćno osuđen na kaznu zatvora.

Ćuruvija je inače ubijen na Uskrs 1999. godine na ulazu u svoju zgradu, a ni deset godina kasnije policija nije ništa bliže otkriću tko je njegov ubojica. Iako Specijalni tužitelj za organizirani kriminal Miljko Radisavljević u svojoj izjavi za Blic nije izrijekom označio Markovića kao potencijalnog svjedoka, Blicovi izvori tvrde da je on jedina osoba koja bi mogla okončati istragu oko smrti tog uglednog novinara.

Podsjetimo, odmah nakon ubojstva Ćuruvija mediji su Državnu bezbednost povezivali sa tim zločinom, a službena je potvrda stigla tek nakon odlaska Miloševića. U tajnim je dokumentima otkriveno kako je Ćuruvija ubijen po nalogu Službe državne bezbednosti.

Nakon što je ta informacija izašla u javnost, zatražena je Markovićeva ostavka. Kad ju on nije podnio, ističe Blic, došloje do prvog sukoba između tadašnjeg premijera Zorana Đinđića i Vojislava Koštunice.

Kasnije je tijekom istrage Marković nekoliko puta spominjan kao ključna osoba u rješavanju ubojstva Ćuruvija, ali nikada nije bio službeno ispitan. Čak je lider radikala Vojislav Šešelj u jednom trenutku u javnost iznio imena dvojice agenata Državne bezbednosti koji su najvjerojatnije izvršili ubojstvo.

Ukoliko Marković pristane na nagodbu sa tužiteljstvom i otkrije ime ubojice, nije isključeno ni da će kao slobodan čovjek išetati iz zatvora i mirno nastaviti svoj život, jer izmjene zakona daju i tu mogućnost.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika