07.09.2009. / 11:27

Autor: Anamarija Kronast

Glazbenik postao pisac: Đoni Štulić izdaje sabrana djela

Poznati rock pjesnik na scenu se vraća kao pisac, a njegov izdavač Bane Gojković novinarima “Blica” je odao kako su pregovori oko izdanja sabranih djela Branimira Štulića u završnoj fazi

Džoni Štulić (Foto: Blic)Džoni Štulić (Foto: Blic)Iako ga još uvijek svi pamte kao glazbenika, a njegov bend „Azra" popularan u čitavoj bivšoj Jugoslaviji, Džoni Šulić je odlučio povući se početkom devedesetih godina prošlog stoljeća. Poznati rock pjesnik na eks-YU scenu vraća se kao pisac, a njegov izdavač Bane Gojković novinarima "Blica" je odao kako su pregovori oko izdanja sabranih djela Branimira Štulića u završnoj fazi.

- Džoni je napravio ogroman posao. Dvadeset godina je radio sva na tome. Naučio je starogrčki da bi prevodio „Ilijadu" i „Odiseju". Po mom mišljenju, to je napravio besprijekorno, trudeći se da pronikne u samu srž Homerovih stihova. Dok su se drugi prevoditelji trudili zadržati heksametar u stihu i gubili značajne dijelove smisla tekstova, Džoni je baš kako mu i dolikuje išao u filozofsku i poetsku dubinu. Mislio je o svemu - od stihova do korica knjiga koje je sam dizajnirao - kaže za „Blic" Bane Gojković, vlasnik izdavačke kuće „Plato".


Džonijeva sabrana djela činit će njegovi prevodi i prepjevi Homerove „Ilijade" i „Odiseje", Herodotove „Povijesti", Tukididovih „Peloponeskih ratova", Ksenofontove „Helenštine". Tu su i Plutarhova djela „Likurg", „Tezeja", Pelopida", „Aleksandrijade" - priče o Aleksandru Velikom, „Argonautike (Ep o Argonautima), trijade Lao Cea: „Knjiga puta i vrline" (Tao te King), potom djela Empedokla, Sun Cuovo „Umijeće ratovanja"... Džoni je preveo i sumerske, hetitske, egipatske spjevove i tekstove, ep o Gilgamešu, Mahabharatu, Homerske himne, Porijeklo Homera i Hesioda i njihovo natjecanje... kao i izvode iz povijesnih knjiga: „O upravljanju carstvom", „Ljetopis Popa Dukljanina"... Tu su i tri knjige samog Džonija: „Smijurijada - autobiografija i komentari", „Azrine pjevane pjesme" i „Govorili su o Džoniju - Novinski tekstovi 1977-2004". Ovo obimno djelo biti će podijeljeno u sedam malih i sedam velikih knjiga.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika