08.09.2009. / 12:42

Autor: Daria Grudić

Christopher Bailey donio Burberryju prvu milijardu funti

Od klasične britanske robne marke stvorio je svjetski hit. Brojke govore same za sebe: dok ostali brendovi itekako osjećaju recesiju na svojoj koži, Burberryjeva zarada porasla je za 21% od prošle godine, prelazeći, po prvi puta - milijardu funti. A Bailey nadzire sve što se događa u tvrtki

Christopher BaileyChristopher BaileyZovu ga engleskim Tomom Fordom, čovjek zaista mnogo zna o modi i stilu. No, to ni upola ne opisuje vrijednost Christophera Baileyja, 38-godišnjeg kreativnog direktora Burberryja. U kompaniju je došao 2001. godine i napravio veliku prekretnicu u poslovanju te modne kuće.

Od britanskog proizvođača odjeće s dugom tradicijom i pomalo dosadnom prošlosti, napravio je jednu od najpopularnijih svjetskih modnih marki. To je zasigurno jedini brand koji ne obožavaju samo ljubitelji mode, već je i tradicionalna 'uniforma' britanskih ljubitelja nogometa, a njih je ondje jako puno.

Ovoga mjeseca Bailey je premjestio Burberryjevu reviju iz uobičajenog Milana natrag u London gdje mu je dodijeljena čast da zatvori londonski Fashion Week. U prvome redu mjesto je osigurala Emma Watson, nova stilska ikona u procvatu koju je Bailey odabrao da slijedi stope Kate Moss i bude lice Burberryjeve nove reklamne kampanje.

''Volim ljude poput Emme Watson koji su oduševljeni životom'', rekao je Bailey i dodao: ''Naše prijateljstvo je čisto prirodna stvar. Odradili smo neke stvari zajedno i ona redovito nosi našu odjeću na evente, tako da je ona za mene pripadnica Burberry obitelji. Njezino lice na reklamnoj kampanji je sasvim normalan nastavak te priče. Njezina klasična ljepota i stil savršeni su za naš brand, a i izgleda odlično u našoj odjeći. No tu je i nešto više: ona je također i jako šarmantna i inteligentna osoba pa smo se prilično zabavljali radeći zajedno.''

Mješavina klasike i modernoga je srž Burberryja, a Bailey iz sezone u sezonu odlično dizajnira klasične Burberryjeve komade poput balonera, tako da budu uvijek novi i poželjni.

Brojke govore same za sebe: dok ostali brendovi itekako osjećaju recesiju na svojoj koži, Burberryjeva zarada porasla je za 21% od prošle godine, prelazeći, po prvi puta - milijardu funti. A Bailey nadzire sve što se događa u tvrtki. Od zgrade, preko internetske stranice, namještaja, koncepta dućana, sve do bočica vode u predvorju zgrade. On pazi i na najmanju sitnicu i jako puno radi. No, on nije zastrašujući 'control freak', već daje sve od sebe i uživa u biranju glazbe za revije, uređivanju internetske stranice, reklamne kampanje, parfema i naravno - odjeće.

Bailey je odrastao u Yorkshireu, otac mu je bio stolar, a majka je uređivala izloge u Marks & Spenceru. Uvijek je lijepo govorio, bio izravan, marljiv i prirodan. Učio je u teškoj školi, radio je s Donnom Karan, zatim s Tomom Fordom u Gucciju, nakon čega ga je Rose Marie Bravo, izvršna direktorica Burberryja, odabrala da dizajnira kod njih.

Unatoč svemu, Bailey je uvijek u trapericama i majici, no rijetko bez sakoa - ipak je on modni biznismen. ''Moć koju mi daje moj posao, čudesna je. Bilo bi prelako prepustiti se da vas pritisak preplavi. Rokovi, budžeti, rasporedi, rad od osam do osam, sastanci...Uvijek sam bi svjestan da je sam Burberry puno veći od mene. On ima već 153 godine, a ja sam ovdje tek deset'', rekao je i dodao: ''No, dovoljno dugo sam tu da mogu reći da mi Burberry teče venama. Volim njegovu vrijednost i značaj, odgovaraju mi njegovi snažni temelji, a duga povijest mi je stalna inspiracija.''

Nije lako biti modni stručnjak. Bailey kaže kako su mu različiti aspekti života odjeljeni pregradama. Na jednoj strani je posao i svi projekti u koje je trenutno uključen a na drugoj njegov privatni život. Čuvanje različitih segmenata života u odjeljcima čini ih oboma izvedivima. Na poslu voli hladne i čiste prostore u kojima može jasno razmišljati, ali doma voli taj red poremetiti.

Voli čuvati svoj privatni život i ponekat misli da bi mogao živjeti kao pustinjak koji samo radi.
''Znam da bi mogao živjeti sam sa sobom, ali kada bih mogao birati, radije bih odabrao romantični život udvoje'', kaže. Trenutno je u takvoj vezi, nakon što se oporavio od tragične smrti voljene osobe.

''Najljepša stvar na svijetu je biti s nekime sretan. S nekim tko ti je potpora i tko te potiče da se razvijaš.''
Iznimno je vjeran i odan: ''Moja najbolja prijateljica Rebecca i ja družimo se još od osnovne škole i ona je, uz moju obitelj, osoba koju najčešće zovem. Pobjegnem u Yorkshire kada god stignem, odem na nedjeljnu večeru s roditeljima gdje čavrljam s majkom dok ona radi nadjev. Tada se osjećam najsretnije i ispunjeno.''
Bailey posjeduje farmu nedaleko roditeljske kuće do koje se odveze u starom Miniju.

Voli zapaliti vatru u kaminu spavaće sobe, a zatim obići krave. Obično pozove k sebi prijatelje s kojima završi u lokalnom bircu ispijajući pića. ''Tako je i za praznike. Ne treba mi ništa glamurozno. Ove godine idem s prijateljima u Škotsku na jezero Tay. S prijateljima sam kao i s kućama - biram one pomalo dosadne, ali opuštene i ugodne. Ljude s kojima mogu dići noge na stol'', završio je.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika