15.09.2009. / 15:37

Autor: Hina

BiH će tražiti izručenje kapetana Dragana zbog ratnih zločina?

Vasiljkovićevo ime doista se spominje u nekim istragama ratnih zločina koje je Tužiteljstvo BiH otvorilo, no on za sada još nije osumnjičen za neko od tih nedjela

Savjetnik bošnjačkog člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Damir Arnaut, koji je predložen za novog veleposlanika BiH u Australiji, najavio je kako bi mu jedna od najvažnijih zadaća na novoj dužnosti moglo biti prikupljanje informacija koje bi omogućile izručenje Dragana Vasiljkovića bosanskohercegovačkom pravosuđu, prenose u utorak lokalni mediji u BiH pozivajući se na pisanje australskog tiska.

Australski list "The Age" objavio je Aranutovu izjavu kojom se sugerira kako bi Vasiljkoviću, poznatijem kao kapetan Dragan, moglo biti suđeno zbog ratnih zločina u BiH nakon što je australski Vrhovni sud odbio njegovo izručenje Hrvatskoj strahujući da mu se ondje ne može osigurati nepristran sudski proces.

"Na Sudu BiH koji se bavi ratnim zločinima rade međunarodni suci i tužitelji i ta institucija dobila je najveće ocjene za svoj profesionalizam i objektivnost", izjavio je Arnaut.

On drži kako postoji dovoljno dokaza koji bi Vasiljkovića teretili zbog zločina počinjenih nad Bošnjacima na području istočne Bosne do 1994. godine.

Kako Hina u utorak neslužbeno doznaje iz izvora Tužiteljstva BiH, Vasiljkovićevo ime doista se spominje u nekim istragama ratnih zločina koje je Tužiteljstvo BiH otvorilo, no on za sada još nije osumnjičen za neko od tih nedjela.

Komentirajući ta nagađanja, glasnogovornica Ministarstva pravde BiH Marina Bakić upozorila je međutim kako za suđenje Vasiljkoviću u BiH postoji značajna pravna zapreka.

Podsjetila je kako BiH i Australija nemaju potpisan ugovor o izručenju počinitelja kaznenih djela pa tako nema ni osnova po kojemu bi Vasiljković mogao biti izručen sudu u Sarajevu.

Vezane vijesti

Uskoro i na sudu: Kapetan Dragan krajem veljače ili početkom ožujka u...

Uskoro i na sudu: Kapetan Dragan krajem veljače ili početkom ožujka u Hrvatskoj?!

Krajem veljače i početkom ožujka očekuje se izručenje Hrvatskoj Dragana Vasiljkovića zvanog Kapetan Dragan, kojega se sumnjiči za ratne zločine nad… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika