21.09.2009. / 10:13

Autor: Martina Čizmić

Frattini: Slovenija nema s čim ići na europski sud

"Italija će Sloveniji dati na uvid svu javnu dokumentaciju koju je pripremila španjolska tvrtka Gas Natural napravila, ali im tu dokumentaciju ne možemo poslati jer je vlasništvo španjolske tvrtke. Na kraju će odluku o LNG terminalu donijeti pokrajina Furlanija, a ne Rim", istaknuo je Frattini

Franco FrattiniFranco FrattiniTalijanski ministar vanjskih poslova Franco Frattini u razgovoru za časopis Piccolo odbacio je najave iz Slovenije da će u slučaju da Italija krene s gradnjom LNG terminala u Tršćanskom zaljevu podići tužbu protiv te države na europskom sudu.

"Postoji načelo dobrosusjedskih odnosa, koje je općenito i koje Italija poštuje. No, konzultacije sa Slovenijom ne podrazumjevaju i zajedničko odlučivanje. Spremni smo sudjelovati, ali kao pravnik zaista ne vidim pravne osnove za tužbu protiv Italije", smatra Frattini.

"Italija će Sloveniji dati na uvid svu javnu dokumentaciju koju je pripremila španjolska tvrtka Gas Natural napravila, ali im tu dokumentaciju ne možemo poslati jer je vlasništvo španjolske tvrtke. Na kraju će odluku o LNG terminalu donijeti pokrajina Furlanija, a ne Rim", istaknuo je.

On smatra kako Slovenija nema na temelju čega podići tužbu, jer bi se terminal trebao graditi na talijanskom prostoru, a i njegova je gradnja u nacionalnom interesu.

"LNG terminal će biti u potpunosti siguran, a i potencijalni utjecaji na okoliš koji prijeđu granicu sa Slovenijom biti će u granicama dopuštenog. Sve to govori kako nema razloga za zaustavljanje projekta. Komisija ministarstva za okoliš je autonomna i priprema svoje istrage i ocjene. Slovenija će, u svakom slučaju, o svemu biti pravovremeno obavještena", ističe Frattini za Piccolo.

Vezane vijesti

Frattini: Rim je Libijskom prijelaznom vijeću deblokira 500 mil. eura

Frattini: Rim je Libijskom prijelaznom vijeću deblokira 500 mil. eura

Talijanska vlada deblokirala je 500 milijuna eura namijenjenih Libiji, što je više od svote od 350 milijuna, koju je prošlog tjedna najavio Rim,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika