24.09.2009. / 10:48

Autor: Hina

Napredak u borbi s AIDS-om: Cjepivo učinkovito kod 1/3 od 16 tisuća testiranih

"U 32,1 posto slučajeva cjepivo je umanjilo rizik od zaraze", ističe se u priopćenju koje su znanstvenici objavili na konferenciji za tisak održanoj u Bangkoku

Američki i tajlandski istraživači predstavili su cjepivo koje može znatno umanjiti rizik od zaraze virusom AIDS-a, objavili su znanstvenici u četvrtak u Bangkoku nakon testiranja provedenog na više od 16.000 osoba.

Istraživanje predstavljeno kao najveće dosad provedeno testiranje cjepiva protiv AIDS-a u svijetu, provelo je tajlandsko ministarstvo zdravstva u suradnji s američkom vojskom.

Testirano cjepivo, kažu znanstvenici, smanjuje rizik od zaraze u trećini slučajeva.

"U 32,1 posto slučajeva cjepivo je umanjilo rizik od zaraze", ističe se u priopćenju koje su znanstvenici objavili na konferenciji za tisak održanoj u Bangkoku.

"To je velik rezultat jer se sada prvi put dokazalo da neko cjepivo protiv HIV-a ima preventivan učinak", dodaje se u priopćenju.

"Riječ je o velikom napretku u znanosti koji nam daje nadu da ćemo u budućnosti imati cjepivo koje će biti uspješno u cijelome svijetu", rekao je pukovnik američke vojske Jerome Kim u video-poruci.

Cjepivo je spoj dvaju prethodno testiranih cjepiva koja se zasebno nisu pokazala uspješnima, a znanstvenici su ga ispitivali od listopada 2003. u dvije tajlandske pokrajine na dragovoljcima čija je izloženost zarazi procijenjena kao prosječna.

Vezane vijesti

Eksperimentalno cjepivo za hepatitis C pokazuje prve rezultate

Eksperimentalno cjepivo za hepatitis C pokazuje prve rezultate

Novo cjepivo protiv hepatitisa C, kronične bolesti jetara, u prvim je fazama kliničkog ispitivanja na ljudima pokazalo obećavajuće rezultate,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika