18.10.2009. / 09:00

Autor: Andrea Belin

Zaboravite tablete: Liječite se vitaminom C

Umjesto da uslijed svake promjene u organizmu konzumirate tablete, bol pokušajte zaustaviti askorbinskom kiselinom jer dokazano je da je ona jedan od najvećih zaštitnika organizma

Naranče su bogate vitaminom CNaranče su bogate vitaminom CPremda znanstvenici još uvijek nisu otkrili precizne mehanizme njegovog djelovanja, vitamin C, odnosno askorbinska kiselina jedan je od najvećih zaštitnika organizma. Osim što štiti od uzročnika prehlade i gripa, vitamin C bori se protiv dijabetesa, moždanog udara, visokog krvnog tlaka...No, budite uvjereni da niti to nisu sve blagodati ovog čarobnog vitamina kojeg najviše ima u svježem voću i povrću!

Štiti od hipertenzije

Znanstvenici tvrde da osobe u čijem se organizmu nalaze veće količine vitamina C imaju niži krvni tlak. Kod takvih osoba rizik od srčanog ili moždanog udara je manje izražen. Dakle, ukoliko imate problema s visokom krvnim tlakom, jedite dvije do tri porcije voća ili povrća dnevno.

Uklanja masne naslage na trbuhu

Vitamin C potpomaže zdravo mršavljenje tako što sprječava oksidaciju i štiti organizam od toksina. Ukoliko se ni na koji način ne možete riješiti masnih naslaga na području trbuha, uvrstite u prehranu namirnice bogate vitaminom C. Iste rezultate postići ćete i mliječnim proizvodima.

Štiti od dijabetesa

Iako nije poznat točan mehanizam njegovog djelovanja, znanstvenici su otkrili da povišena razina vitamina C u krvi, štiti od pojave dijabetesa tipa 2. On štiti od nakupljanja kolesterola i od štete koja može biti uzrokovana prevelikom razinom šećera.

Kako biste konstantno održavali potrebnu razinu vitamina C u krvi, svaki dan jedite najmanje četiri porcije voća i povrća koje obiluje ovim vitaminom.

Smanjuje rizik od moždanog udara

Iskustva pokazuje da se moždani udar rijetko javlja kod osoba s najvišom razinom vitamina C u krvi. Doduše, kako bi spriječili moždani udar, svakodnevno je potrebno pojesti sedam porcija voća i povrća.

Smanjuje rizik od osteoporoze

Ukoliko tijelu nedostaje kalcija, a pri tome je i konzumacija vitamina C znatno smanjena, rizik od pojave osteoporoze je velik. Brojna istraživanja potvrdila su da vitamin C štiti od takvih upala.

Komentari

registracija
8/7/09

bankar, 18.10.09. 11:36

hahhaahahaa


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika