28.10.2009. / 07:36

Autor: Hina

Neodgovorni piloti koji su promašili aerodrom ostali bez dozvole

Cheney i Cole rekli su istražiteljima da su koristili svoje laptope tijekom leta, kako bi proučili svoje nove rasporede rada, pa su izgubili osjećaj za vrijeme

Piloti su zbog 'rasprave' promašili aerodrom za 240 kilometaraPiloti su zbog 'rasprave' promašili aerodrom za 240 kilometaraAmerička Savezna uprava zrakoplovstva (FAA) u utorak je oduzela dozvole dvojici pilota Northwest Airlinesa koji su prošloga tjedna promašili aerodrom u Minneapolisu za 240 kilometara, tijekom 78-minutnog razdoblja u kojem su prekinuli komunikaciju s kontrolom leta.

Kapetan Timothy Cheney (53) i prvi časnik Richard Cole (54), prošle su srijede pilotirali letom 188 iz San Diega, u Kaliforniji, do Minneapolisa-St.Paula u Minnesoti, a kontrola leta izgubila je kontakt s njihovim Airbusom A320 iznad Denvera, Colorado.

"Piloti su bili izvan kontakta s kontrolorima zračnog prometa na dulje vrijeme a saveznim su istražiteljima rekli da su bili ometeni razgovorom", navodi u priopćenju FAA.

"Kontrolori zračnog prometa i zrakoplovni dužnosnici opetovano su pokušavali uspostaviti kontakt s njima, ali bez uspjeha".

Cheney i Cole rekli su istražiteljima da su koristili svoje laptope (osobna prijenosna računala) tijekom leta, kako bi proučili svoje nove rasporede rada, pa su izgubili osjećaj za vrijeme.

Uporaba vlastitih laptopa u pilotskoj kabini zabranjena je politikom tvrtke Northwest Airlines, istakao je Nacionalni odbor za sigurnost prometa.

FAA je navela da su piloti prekršili više propisa, uključujući nepoštivanje kontrole zračnog prometa i njihovih odobrenja, te nepažljivog i nesmotrenog djelovanja.

Piloti imaju 10 dana za žalbu na oduzimanje dozvola, naveo je FAA.

Na letu 188 bila su 144 putnika, dva pilota i tri člana posade.

U prvim su izvješćima piloti optuživani da su zadrijemali u kabini i preletjeli krajnje odredište.

Vezane vijesti

Pad zrakoplova u Nigeriji: Nema preživjelih

Pad zrakoplova u Nigeriji: Nema preživjelih

Spasilačke službe nisu pronašle ni jednu preživjelu osobu iz nigerijskog putničkog zrakoplova sa 153 putnika koji se u nedjelju srušio na stambenu… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika