28.10.2009. / 15:41

Autor: Boris Bilas

Sindikati se dogovorili: Veliki prosvjed 14. studenog na Trgu bana Jelačića

Prosvjed zajedno organiziraju sve hrvatske sindikalne središnjice. Osim sindikalno organiziranih radnika, na prosvjed su pozvani svi građani, udruge i umirovljeničke i studentske organizacije

Vijeće Saveza samostalnih sindikata Hrvatske na svojoj je sjednici u srijedu usvojilo Odluku o organiziranju radničkih demonstracija koje će se održati 14. studenoga 2009. godine na Trgu bana Josipa Jelačića u Zagrebu.

Prosvjed zajedno organiziraju sve hrvatske sindikalne središnjice. Osim sindikalno organiziranih radnika, na prosvjed su pozvani svi građani, udruge i umirovljeničke i studentske organizacije.

Kako navode iz sindikata na prosvjedu će prema Vladi RH i Hrvatskome Saboru biti upućen niz zahtjeva, od kojih izdvajamo nekoliko:

1. Donošenje izmjena Zakona o radu koje će jamčiti poboljšanje položaja radnika u praksi: posebice ograničavanje rada na određeno vrijeme. Ugovori na neodređeno vrijeme moraju ostati/biti temeljni oblik zapošljavanja te ograničavanje tjednog rada na najviše 48 sati, uključujući prekovremeni rad.

2. Utvrđivanje akcijskog plana i primjenu hitnih mjera za rješavanje problema unutarnje nelikvidnosti koja prijeti blokadom ukupne poslovne aktivnosti i daljnjem gubitku radnih mjesta u proizvodnji.

3. Promptna naplata svih poreza i doprinosa koje državni i privatni kapital nije platio državnom proračunu radi nužnog ukidanja kriznog poreza na plaće i mirovine i povrata stope PDV-a na 22 posto, a svakako promptno ukidanje istih po prvim znacima ekonomskog oporavka. Istovremeno je potrebno provesti štednju na rashodovnoj strani Državnog proračuna, bez zahvata u plaće i mirovine, a posebno ukidanjem svih privilegija, s ciljem održanja kupovne moći građana, poticanja proizvodnje i smanjenja sive ekonomije i porezne evazije.

4. Preispitivanje načina financiranja i pomoći Hrvatima u BIH;(financirati projekte, a ne slati novac)

5. Smanjivanje javne potrošnje i stavljanje rashoda države u 2010. godini u održive okvire

6. Ukidanje školarina na fakultetima za sve studente koji uredno izvršavaju svoje obaveze. I uvođenje subvencioniranih kredita za financiranje ostalih troškova studija.

7. Odmah utvrditi nove odvjetničke tarife prihvatljive građanima u skladu sa zaključcima GSV-a te preispitati javno-bilježničke ovlasti i tarife.

8. Ispunjenje obaveze Vlade RH prema zakonskim odredbama o minimalnoj plaći i dogovor sa sindikatima o premošćivanju postojećeg nepoštivanja propisa i dogovora.

9. Konačno regulirati rad nedjeljom u skladu sa zaključcima GSV-a.



Vezane vijesti

'Nemate pravo čuvati svoja radna mjesta'

'Nemate pravo čuvati svoja radna mjesta'

Savez samostalnih sindikata Hrvatske obrušio se na Vladu zbog odredbe kojom bi se političari nakon saborskog odnosno ministarskog mandata mogli… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika