05.11.2009. / 17:06

Autor: Andrea Belin

Hrana koja liječi: Odaberite namirnice koje jačaju organizam

Špinat, rajčica i jaja samo su neke od namirnica koje blagotvorno djeluju na organizam. Osim toga, sprečavaju nastanak različitih bolesti i produljuju životni vijek

Jedite zdravu hranuJedite zdravu hranuSvakodnevna fizička aktivnost i konzumiranje zdravih namirnica djeluju blagotvorno na svaki organizam. Dakle, želite li živjeti zdravo ne trebate samo prestati pušiti i smanjiti konzumaciju alkohola, nego obratiti pažnju i na namirnice koje koristite za pripremanje omiljenih jela. Kupus, repa i rajčice samo su neke od namirnica koje morate redovito unositi u organizam jer obećavaju zdravlje!

Repa
Repa je odličan izvor vitamina i energije potrebne za obavljanje svakodnevnih obaveza, a osim toga odlična je za regulaciju krvnog tlaka. Redovitom konzumacijom ove namirnice smanjiti ćete rizik i od srčanih oboljenja.

Kupus
Smanjuje rizik od kancerogenih oboljenja i liječi različite vrste upala. Valja napomenuti da jedna porcija kuhanog kupusa sadrži samo 22 kalorije.

Rajčica
Sastojci kojima obiluje ova namirnica smanjuju rizik od kardiovaskularnih oboljenja i blagotvorno djeluju na kožu. Nije važno u kojem obliku jedete rajčice jer su jednako zdrave svježe i u obliku soka.

Jaje
Jaja su izvor bjelančevina i kalcija, ali sadrže i sve esencijalne aminokiseline pa mogu zadovoljiti potrebe organizma u rastu i razvoju. Važno je napomenuti da se ne preporuča svakodnevna konzumacija jaja zbog povišene razine kolesterola.

Špinat
To je lako probavljiva namirnica niske energetske vrijednosti koja obiluje vitaminima, mineralima, dijetalnim vlaknima i vodom. Ova namirnica je neophodna za rad srca, olakšava rad bubrega, smanjuje krvni tlak, a pomaže i pri izbacivanju štetnih tvari iz organizma.

Dinja
Obiluje vitaminima A i C koji djeluju kao antioksidansi i štite organizam od kardiovaskularnih bolesti. Osim toga, dinja sadrži puno vode i kalija koji potiču rad bubrega i pomažu pri uklanjanju štetnih tvari iz organizma.

Mrkva
Mrkva je veliki izvor antioksidansa karotenoida, koji pomažu u zaštiti od bolesti krvožilnog sustava, tumora, regulaciji šećera u krvi. Ova biljka poboljšava vid, a smanjuje rizik od raka pluća.

Vezane vijesti

Znanstvenici potvrdili genetsko podrijetlo migrene

Znanstvenici potvrdili genetsko podrijetlo migrene

Europski i australski znanstvenici otkrili su četiri nova gena koje se povezuje s najčešćim oblikom migrene, što upućuje na njezin nasljedni… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika