07.11.2009. / 09:39

Autor: Andrea Belin

Dobar tek: Uživajte u hrani koja potiče dobro raspoloženje

Integralne žitarice, zeleno lisnato povrće i masna riba samo su neke od namirnica koje garantiraju dobro raspoloženje. Osim toga, neke od navedenih poboljšavaju rad srca...

Jedite hranu koja podiže raspoloženjeJedite hranu koja podiže raspoloženjeZna se da začinjena, slana i slatka hrana podiže raspoloženje, ali osmijeh na licu ostaje poprilično kratko. Postoje brojne druge namirnice koje potiču dobro raspoloženje, ali pružaju dugotrajni emotivni poticaj. Stručnjaci tvrde da takva hrana pozitivno i trajno uspostavlja emotivnu ravnotežu i zbog toga se osobe dobro osjećaju!

Integralne žitarice

Naš mozak proizvodi hormon sreće serotonin, ali samo onda kada jedemo škrobne ugljikohidrate kao što je kruh. Međutim, valja napomenuti da za dobro raspoloženje nije zaslužan bijeli kruh i, primjerice prženi krumpirići. Osmijeh na lice izmamiti će vam integralne žitarice jer one osiguravaju povećanu proizvodnju serotonina, i ne uzrokuju tromost. Za postizanje i održavanje dobrog raspoloženja, nutricionisti preporučuju jedan obrok ugljikohidrata dnevno i kada je to moguće i večeru bez proteina.

Vitamin D

Valja napomenuti da deset minuta izlaganja ultraljubičastim (UV) zrakama pokriva dnevnu potrebu ovog vitamina, ali vitamin D se nalazi u dovoljnim količinama i u mnogim namirnicama, primjerice masnoj ribi, govedini, mlijeku i mliječnim proizvodima. Stručnjaci preporučuju konzumiranje tri porcije mliječnih proizvoda dnevno, ali s malim postotkom mliječnih masti.

Maslinovo ulje i jezgrasto voće

Za dobro raspoloženje konzumirajte nezasićene masti, odnosno maslinovo ulje i jezgrasto voće, a osim toga korisni su za rad srca. Ako konzumirate oko 1.600 kalorija dnevno, u prehranu uključite najmanje pet porcija nezasićenih masti. Jednu porciju čine jedna žlica maslinovog ulja, osam crnih maslina, šest badema ili jedna kriška avokada.

Riba

Dokazano je da omega 3 masne kiseline iz ribe pozitivno utječu na kemijske procese u mozgu i potiču proizvodnju serotonina. Upravo zbog toga stručnjaci preporučuju konzumiranje ribe najmanje tri puta tjedno. Masna riba, primjerice losos, skuša i sardine najbogatiji su izvor omega 3 masnih kiselina, ali i druge vrste ribe su dobar prirodni izvor korisnih tvari, baš kao i jaja.

Špinat

Sve je više dokaza da folna kiselina koja se nalazi u zelenom lisnatom povrću poboljšava kognitivne sposobnosti. Osim toga, znanstvenici su potvrdili da su ljudi koji pate od deficita folne kiseline skloniji depresiji. Brojne vrste zelenog lisnatog povrća sadrže i magnezij koji djeluje umirujuće na živce.

Vezane vijesti

Niske doze vitamina D ne pomažu starijim ženama

Niske doze vitamina D ne pomažu starijim ženama

Postmenopauzalne žene ne bi trebale uzimati niske doze vitamina D i kalcija za jačanje kostiju, jer imaju neznatan pozitivan učinak a povećavaju… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika