22.11.2009. / 17:34

Autor: Deutsche Welle

Odgođen smak svijeta: Novi zakazan za 2020.

Vodeći stručnjak za povijest Maya Nikolai Grube upozorava da zapisi koje su ostavili Maye još uvijek nisu do kraja istraženi i rastumačeni: "Rukopisi Maya su još uvijek previše dvoznačni, tu još ima mnogo posla da bi ih se stvarno moglo razumjeti"

Codex Dresdensis jedan je od tri očuvana dokumenta MayaCodex Dresdensis jedan je od tri očuvana dokumenta MayaFilm "2012" o predstojećem smaku svijeta već je zaradio 225 milijuna dolara i izazvao pravu paniku. Film se temelji na proročanstvu starih Maya, no sada ispada da su se znanstvenici možda ipak malo - preračunali.

"U antičko doba Maye su bili prvi koji su otkrili da ovaj planet ima ograničeni rok trajanja. Prema njihovom kalendaru, godine 2012. doći će do katastrofalnog događaja, izazvanog konstelacijom planeta kakva se događa samo jednom u 640.000 godina." Tim se riječima uvodi u sadržaj novog holivudskog filma njemačkog redatelja Rolanda Emmericha. Već uoči početka prikazivanja tog novog kinematografskog hita američka svemirska agencija NASA primila je brojne upite zabrinutih građana koje je zanimalo hoće li 21. prosinca 2012. godine stvarno doći do smaka svijeta. Tada bi se, tvrdi se u filmu, Zemlja trebala sudariti s jednim drugim planetom. I NASA i drugi stručnjaci su demantirali tu mogućnost, no mnoge to ipak nije umirilo.

Zemlja će ipak postojati duže

Za riječ se javio i vodeći stručnjak za povijest i kulturu drevnog naroda Maya, prof. dr. Nikolai Grube s Instituta za Staru Ameriku i etnologiju Sveučilišta u Bonnu. U stvari se o tome ne zna ništa konkretnije, tvrdi taj profesor u razgovoru za njemačku televizijsku postaju ZDF.

"Postoji samo jedan stari spis u kojem se govori o godini 2012. i tu stoji jedna jedina rečenica: '13. baktun, dakle trinaesto 400-godišnje razdoblje, bit će dovršeno.' I to je sve. Što će se tada dogoditi, ne znamo. Ali za Maye to nije bio važan datum. Inače bi više o tome napisali", smatra Nikolai Grube.

Dapače, on ističe da za Maye nakon 13. slijede i 14. i 15. ciklus što znači da je taj drevni narod bio uvjeren u to da će Zemlja postojati još duže.

Smak svijeta 2220.?

Ono što predviđanja Maya čini toliko interesantnima i uvjerljivima je činjenica da su oni raspolagali nevjerojatnim matematičkim znanjem. Tako su, među ostalim, poznavali značenje nule, što je prije njih uspjelo još samo Indijcima. Ta intelektualna dostignuća koristili su za proučavanje astronomije, pa su tako izrađivali nevjerojatno precizne kalendare - recimo, njihovo utvrđivanje kretanja Venere sadrži pogrešku od samo 0,08 dana!

Upravo su te kalendare znanstvenici usporedili s današnjim računanjem vremena i tako su i došli do godine 2012. kao mogućeg kraja svijeta. No, jesu li te računice stvarno bile pouzdane? Andreas Fuls s Tehničkog sveučilišta u Berlinu već 25 godina proučava astronomska dostignuća Maya.

On je u jednom od samo tri očuvana zapisa tzv. Codex Dresdensisu otkrio skoro 280 neobičnih konstelacija zvijezda. Potom je na kompjuteru usporedio podatke do kojih su došli Maye s poznatim astronomskim činjenicama.

I došao do nevjerojatnog zaključka: Maye su vjerojatno koristile potpuno drugačiji način računanja vremena nego što se do sada vjerovalo. Ako se to otkriće pokaže ispravnim, to će konkretno značiti da bi sve dosadašnje vremenske odrednice o kulturi tog naroda trebalo pomaknuti za 208 godina unaprijed, što znači da je propast kulture Maya uslijedila u 11, a ne u 9. stoljeću, kako se do sada mislilo. Naravno, time bi se i predviđanje koje se koristi kao osnova novog holivudskog filmskog hita moralo "odgoditi" za 2220. godinu.

Plašljivci mogu odahnuti

Inače, tim scenarijem smaka svijeta do sada su se već pozabavili mnogi autori. Prvobitno je bilo oglašeno da će do nestanka Zemlje prema prognozama Maya doći 2003. godine. A kada se to nije dogodilo, kobni je datum jednostavno pomaknut na 21.12.2012.

No, ako je teorija Andreasa Fulsa točna, svi plašljivci mogu odahnuti i bezbrižno gledati u budućnost. Ali za ozbiljne znanstvenike posao će u tom slučaju tek početi. Jer, pomicanjem kalendara Maya za više od 200 godina mnogi rezultati dosadašnjih istraživanja jednostavno padaju u vodu.

Zapisi Maya još uvijek su nejasni

Tako se do sada vjerovalo da je uzrok propasti izuzetno razvijene civilizacije Maya katastrofalna suša koja je zabilježena u 9. stoljeću. Njezine su posljedice bile glad i brojne pobune naroda. No, Andreas Fuls ima posve drugačije mišljenje i za ZDF objašnjava: "Po mojoj računici suša u 9. stoljeću nije mogla dovesti do propasti, jer je carstvo Maya postojalo još 200 godina duže, do 11. stoljeća." A taj zaključak nije u tako velikoj suprotnosti s postojećim teorijama, kako se to na prvi pogled čini. Jer, mnogi stručnjaci ionako vjeruju da su klasične vladajuće dinastije Maya, istina, iznenada nestale u 9. stoljeću, ali da su različite zajednice bez vladara postojale još 200 godina duže.

No, vodeći stručnjak za povijest Maya Nikolai Grube upozorava da zapisi koje su ostavili Maye još uvijek nisu do kraja istraženi i rastumačeni: "Rukopisi Maya su još uvijek previše dvoznačni, tu još ima mnogo posla da bi ih se stvarno moglo razumjeti."

O tome će, dakle, znanstvenici još dugo voditi zanimljive rasprave. No, oni su jedinstveni barem u jednom: smaka svijeta 21. prosinca 2012. godine - neće biti.

Deutsche Welle

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika