24.11.2009. / 12:40

Autor: Renato Baretić

Zamka za studente: Diploma iz ruku dekana Keruma i rektora Bandića

Podržavam studente ali uz opasku: ako vam se gade ovi likovi koji su u HEP-u i HP-u primali plaću ni za što, ako mislite da je nepošteno to što vaši roditelji primaju tako male plaće ili penzije nakon toliko godina staža i rmbanja, zašto onda mislite da bi bilo pošteno kad bi i vaši lijeni ili tupavi kolege s faksa imali ista prava kao i vi?

Proljetos, kad su krenuli prošli studentski prosvjedi, ponudio sam ovdje skicu za model financiranja studija u Hrvatskoj: svim studentima jednaka startna pozicija, besplatan upis i prva godina studija, do upisa na drugu, a onda - porez na lijenost i neznanje. Drugim riječima, ugrubo i bez nužnih finesa: potpuno besplatan studij za sve one koji od upisa do diplome (bez obzira na visinu ocjene) uredno u roku odrađuju sve svoje studentske obaveze. A onima koji zaostaju (svejedno da li zbog zabušavanja, vrdanja ili obične nesposobnosti za pravovremeno svladavanje gradiva) lijepo treba naplaćivati i ponavljanje ispita i cjelokupno studiranje.

Raskrebečen poput magareta

Koliko mi god tadašnji ministar znanosti bio nesimpatičan, bilo mi je nekako drago kad je, za manje od dva dana, iznio pred studente i javnost upravo takav prijedlog budućega financiranja visokog školstva.

Prije dvadesetak dana Rektorski je zbor, ne odveć jasno, najavio od sljedeće godine besplatno studiranje za sve i svuda, što je odmah izazvalo podozrivost kod iole kritičnih promatrača. Tek s višednevnom odgodom doznalo se kako je posrijedi opet ovaj gornji prijedlog.

A onda je u ponedjeljak dr. Gvozden Flego kod Hloverke (na kojoj se, uzgred, nije vidio ni najsitniji ožiljčić tog sudbonosnog dana na Prisavlju) ustvrdio da se radna skupina za izradu tog zakona još uopće nije sastala, a kad će - ne zna se... I tako se vaš omiljeni komentator ponovo našao raskrebečen poput onog magareta između dvije hrpice sijena: podržati studente u njihovim nerealnim zahtjevima (ma koliko mu bili simpatični), ili pak podržati vlast u njezinim neiskrenim obećanjima (ma koliko bila jednostavna, pravedna i lako ostvariva).

Vlast s figom u džežpu

Studenti su mi dragi jer u podtekstu njihove pobune prepoznajem potragu za alatima nove, poštenije demokracije (koja će se, naravno, jednoga dana - kao i sve ranije - pretvoriti u vlastiti antipod, jer ne znam nijednog akademski obrazovanog građanina koji može doživotno iskreno vjerovati u to da njegov glas vrijedi jednako malo/mnogo kao i glas lažnog branitelja i bespravnoga graditelja umiješanog u lažiranje nogometnih utakmica) a vlast mi je sad mrvicu kanda simpatičnija nego prije pola godine, jer ipak izlazi do pola puta ususret studentima (ali, čini se, s figom u džepu, bez iskrene namjere da reformu uistinu provede u obećanom roku).

Kome, dakle, da se priklonim?

Ma studentima, naravno, ali uz opasku: ako vam se gade ovi likovi koji su u HEP-u i HP-u primali plaću ni za što (a samo dvojica su zasad otkrivena, premda ih je na stotine i tisuće, u svim državnim firmama i javnim službama!), ako mislite da je nepošteno to što vaši roditelji primaju tako male plaće ili penzije nakon toliko godina staža i rmbanja, zašto onda mislite da bi bilo pošteno kad bi i vaši lijeni ili tupavi kolege s faksa imali ista prava kao i vi? Ostavite se priča o "neposrednoj demokraciji", jer prije ili kasnije trebat ćete među sobom izabrati predstavnike koji će ravnopravno sudjelovati u osmišljavanju reforme. Nemojte dopustiti da se ona kreira bez vas i tko zna kad samo zato što ste vi tako užasno demokratični i baš vam se jako gadi vladajući sustav donošenja odluka. U protivnom, diplomu ćete primiti iz ruku dekana Keruma i rektora Bandića. I to najvjerojatnije dobru godinicu-dvije nakon lijenih i tupavih kolega čija prava na džabalebarenje danas zastupate po plenumima.

Vezane vijesti

Pankretić se povlači iz politike

Pankretić se povlači iz politike

Bivši ministar regionalnog razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva Božidar Pankretić povlači se iz politike, piše Vjesnik. Odluka o povlačenju iz… Više

Komentari

registracija
27/7/09

columbo, 24.11.09. 20:07

Renato, opet si me bacio u depresiju. Ja se bidan nazderao onih Tomicevih banana i sveudilj misli mi letile kako mi je lipo i kakvu sesnu drzavu imam...


registracija
26/7/09

odredjen, 25.11.09. 00:09

... nije mi ni taj koncept nasih studenata bistar. Upišu faks, a onda studiraju godinama dulje. Cemu? Valjda zato jer nista ne rade, a na jaslama su roditelja. Pa onda kad jednom zavrse, ne radeci nista, samo potplacujuci, dodju tako pripremljeni i na radno mjesto, pa i u politiku... Vani nikome ne pada na pamet upisati studij, a onda odugovlaciti. Vjerojatno ne samo zato sto znaju da gube vrijeme, nego i zato jer ne zive kod (ili od) mame i tate.


registracija
31/3/08

burek, 25.11.09. 09:07

Nažalost, večina javnosti nema pojma na kakvom nivou nam je obrazovanje i kakvi radni uvijeti vladaju na fakultetima, a o neprilagođenosti programa da ne pričamo.

Pozivam novinare da provjere koliko je studenata na zagrebačkom pravnom sveučilištu uspjelo završiti fakultet u roku. Koliko se predavanja stvarno održava te kako je na konzultacije ne moguće doći jer se ne održavaju. A tek birokracija i ne pridržavanje statuta fakulteta, to je već priča za sebe.

Zatim tu je ekonomski fakultet koji upisuje studente debelo preko kvote te je na predavanjima praktički ne moguće sudjelovati ukoliko ne mislite sjediti na podu, a sve pod motom upišimo ih što više, više ćemo zaraditi. Pa onda polaganje ispite upisivanjem "ljetne škole" koja vam garantira da za par tisućica neće pasti godinu.

Pa kada se već priča o bologni i pravednom ocjenjivanju zašto još uvijek na mnogim fakultetima postoji usmeno ocjenjivanje koje je izrazito subjektivno i ne daje jednaku šansu svima, a to su pogotovo osjetili ljudi koji su imali nesreću dobiti zajebanog profesora na usmenom i ponovo polagati predmet dok gledaju kolege koji su s duplo manje truda i znanja predmet položili jer nisu imali peh kada se određivalo tko će ih ispitivati.

Ima tu puno više razloga za dugo studiranje, mali broj i još uz to neadekvatno obrazovan kadar koji izlazi s fakulteta od same cijene školovanja.

Cijeli sustav obrazovanja je u rasulu, od osnovnoškolskog do fakultetskog. No ni to nije za čuditi se, sve je to slika društva u kojem živimo. Društva u kojem se više cijene rođačke veze i kriminalno stečena bogatstva od istinskih vrijednosti - morala, poštenja, znanja i rada.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika