Objavljeno u Nacionalu br. 738, 2010-01-04

Autor: Boris Bilas

GLOBALNI LIDERI S TREŠNJEVKE:

Tvrtka Elma Kurtalj stvorila najbolji svjetski sustav za upravljanje zgradama

NINOSLAV KURTALJ, vlasnik i direktor tvrtke Elma Kurtalj, tvrdi kako se pomoću njihovih sustava upravljanja godišnje u Hrvatskoj mogu uštedjeti stotine milijuna kunaNINOSLAV KURTALJ, vlasnik i direktor tvrtke Elma Kurtalj, tvrdi kako se pomoću njihovih sustava upravljanja godišnje u Hrvatskoj mogu uštedjeti stotine milijuna kunaU godini krize i recesije rijetko se može naći tvrtku koja je uspješno i bez gubitaka prebrodila 2009. godinu. Iako je na hrvatskom tržištu gotovo nepoznata, tvrtka Elma Kurtalj jedna je od takvih. Mala tvrtka sa zagrebačke Trešnjevke u kojoj je zaposleno oko 70 ljudi, od čega 20 inženjera, jedna je od onih koja je uspjela uspješno plasirati svoj proizvod na međunarodnom tržištu. Primarno područje djelovanja te tvrtke su tehnologije upravljanja zelenim ili pametnim zgradama. Prema riječima čelnog čovjeka tvrtke Ninoslava Kurtalja njihov glavni cilj je napraviti tehnologiju kojom bi se štedjela i energija, ali i novac vlasnika zgrada. Prema njegovim riječima svaka poslovna zgrada u Hrvatskoj trenutačno troši 30 posto više energije nego što je to potrebno.

Ove je godine Elma Kurtalj proizvela revolucionarnu softversku platformu koja je u svijetu tehnologije upravljanja zgradama primljena vrlo dobro te je osvojila prestižne svjetske nagrade. Najznačajnija je svakako osvojena u listopadu u Frankfurtu. Tamo je na LonMark sajmu Elma Kurtalj osvojila nagradu za najbolju softversku soluciju u 2009. Isto tako nedavno su za istu soluciju nagrađeni i u Hrvatskoj gdje su primili nagradu časopisa Vidi. Ninoslav Kurtalj tvrdi kako je njihov proizvod revolucionaran i u svjetskim okvirima. “Ono po čemu je naše rješenje posebno u tehnologiji upravljanja zgradama jest to da smo njime uspjeli postići nešto što će omogućiti veliku uštedu kako vlasnicima zgrada, tako i serviserima raznih postrojenje unutar samih zgrada”, kaže Kurtalj i objašnjava: “Ovdje se radi o tome da smo preko naše platforme uspjeli uklopiti više različitih jezika u jednu cjelinu, jer do sada su sustavi u 'zelenim zgradama' prepoznavali samo jedan jezik ili proizvode jednog proizvođača. Dakle, klima, kotlovnica, plinski uređaji, da bi se mogli kontrolirati, morali su biti od istog proizvođača, iako je na tržištu bilo i jeftinijih i kvalitetnijih ponuda. S našim proizvodom vlasnik ima opciju izbora i samim time štedi i novac, ali i energiju.”

Platforma Elme Kurtalja omogućuje istovremenu kontrolu na stotine objekata, a olakšava i posao serviserima koji u svakom trenutku znaju kakvo je stanje aparata za koje su oni zaduženi i štede novac jer ne izlaze na nepotrebne intervencije, ali i rješavaju probleme prije nego dođe do većih kvarova nakon kojih bi trošak bio neusporedivo veći. Nažalost, tehnologija upravljanja “pametnim” zgradama u Hrvatskoj još nije prepoznata, iako se u svijetu, prema Kurtaljevim riječima, napušta koncept “zelenih zgrada” i kreće se prema “zelenim gradovima“ o čemu će se govoriti i na Real Tech konferenciji u Abu Dhabiju, najvećoj konferenciji zelene tehnologije na svijetu, na kojoj će jedan od govornika biti i Ninoslav Kurtalj. Elma Kurtalj je nedavno dobila još jedno priznanje kada je njihov program štednje energije ušao u ComeOn Labels projekt financiranja Europske unije. Za financiranje u tom projektu bilo je prijavljeno više od 4000 programa iz cijele Europe, od kojih je na kraju prihvaćeno tek 390, a program Elme je jedini iz Hrvatske. Cilj tog programa Elme Kurtalj je pronaći rješenje kojim bi se potrošnja električne energije u hrvatskim domaćinstvima smanjila za 230 gigawat sati, čime bi se godišnje u Hrvatskoj uštedjelo oko 210 milijuna kuna.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika