11.02.2010. / 07:52

Autor: Hina

Sud će osloboditi američke misionare uhićene zbog otmice djece na Haitiju

Prvotno su tvrdili da se radi o siročadi koju su vodili u svoje sirotište u Dominikanskoj Republici, no novinari su u planinskom selu na dva sata vožnje od Port-au-Princea pronašli roditelje 22 djece zatečene s misonarima

Djecu su bez dokumenata pokušali prevesti preko graniceDjecu su bez dokumenata pokušali prevesti preko graniceHaićanski sudac u srijedu je odlučio osloboditi desetero američkih misionara optuženih za otmicu 33 djeteta i pokušaj njihovog ilegalnog odvođenja iz te potresom pogođene karipske države.

Pozivajući se na neimenovanog pravosudnog dužnosnika mediji su objavili da misionari trebaju biti oslobođeni u četvrtak ujutro.

Neimenovani je izvor za agenciju Reuters kazao da sud u ovakvim slučajevima kod osumnjičenih u prvom redu traži tzv. kriminalnu namjeru, koja kod uhićenih američkih misionara nije otkrivena.

U rješavanje slučaja uključio se i Bill Clinton

Misonari se u zatvoru nalaze od 29 siječnja, kada su na granici Haitija i Dominikanske Republike uhićeni u kombiju s 33 djeteta koja su bila bez putovnica ili bilo kakvih dokumenata.

Prvotno su tvrdili da se radi o siročadi koju su vodili u svoje sirotište u Dominikanskoj Republici, no novinari su u planinskom selu na dva sata vožnje od Port-au-Princea pronašli roditelje 22 djece zatečene s misonarima.

Bivši američki predsjednik Bill Clinton, posebni izaslanik UN-a za Haiti, prošlog je tjedna pozvao američku i haićansku vladu na rješavanje slučaja uhićenih misionara, nakon što oni nisu uvjerili suca da ih pusti na privremenu slobodu do rješenja njihova slučaja.

Riječ je pet žena i pet muškaraca pripadnika baptističke crkve iz američke savezne države Idaho.

Vezane vijesti

Haiti i dalje čeka na obnovu

Haiti i dalje čeka na obnovu

Izgradnju Centra za djecu u šatorskom naselju u gradu Port-au-Princeu na Haitiju finaciralo je njemačko udruženje pod imenom „Kindernothilfe". Novac… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika