Objavljeno u Nacionalu br. 744, 2010-02-16

Autor: Marko Biočina

Biljecki: 'Sredstva EBRD-a uložit ćemo u opremu, razvoj, ali i akviziciju domaće IT tvrtke'

Čelni čovjek Geofota
Zvonko Biljecki (u
sredini) s predstavnicima
EBRD-a prošlog tjedna u ZagrebuČelni čovjek Geofota Zvonko Biljecki (u sredini) s predstavnicima EBRD-a prošlog tjedna u ZagrebuGeofoto Grupa potpisala je ugovor s Europskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD) kojim je EBRD ušao u manjinsko vlasništvo Grupe s ulaganjem od 4 milijuna eura. Ugovor je potpisan prošlog petka u zagrebačkom hotelu The Regent Esplanade, na sedam godina. Geofoto Grupa je vodeća svjetska kompanija na području geodezije i geoinformatike, a EBRD je s 2,2 milijarde eura ulaganja najveći strani ulagač u Hrvatskoj. O novom poslovnom partnerstvu razgovarali smo s predsjednikom Uprave Geofoto Grupe Zvonkom Biljeckim.


NACIONAL: Možete li otkriti konkretne projekte ili akvizicije za koje ćete koristiti sredstva koja je EBRD uložio u Geofoto Grupu?

- Geofoto Grupa će koristiti sredstva koja EBRD ulaže za povećanje konkurentnosti na tržištu za akviziciju dodatne opreme, poput novog aviona za aerofotogrametrijsko snimanje te razvoj geoinformatičkih rješenja, čime će se ojačati naša pozicija na tržištu te steći prednost pred konkurencijom. No akvizicija domaće IT tvrtke, koju prema poslovnom planu planiramo kupiti ove godine, bit će financirana sredstvima tvrtke. O kome je točno riječ, ne možemo otkriti, osim da je to tvrtka s tridesetak zaposlenika te poslovanjem sličnim Geofotu.

NACIONAL: Rekli ste da je Geofoto Grupa preuzela obvezu svaki euro iz EBRD-a pretvoriti u pet i pol eura za nekoliko godina. Kako je to moguće učiniti?

- Novi investicijski ciklus, koji će biti financiran investicijom EBRD-a, dodatno će povećati vrijednost tvrtke, povećanjem efikasnosti proizvodnje i kvalitete proizvoda. Samim time i vrijednost tvrtke će se povećati, a proporcionalno i vrijednost udjela EBRD-a u Geofoto Grupi. Najveći rast prihoda i dobiti planiramo kroz povećanje izvoza na 80 posto te stavljanjem na tržište četiriju novih proizvoda i usluga.

NACIONAL: Iznenadili ste javnost najavom povezivanja 10 najjačih svjetskih tvrtki iz vašeg sektora. Možete li reći nešto više o planiranom povezivanju i tome tko će biti vaši novi partneri?

- Ideja strateškog povezivanja s deset najjačih svjetskih tvrtki u domeni geoinformatike, koje uključuju EastDown iz Kine, japanski Kokusai, američki Sanborn, Igeosom iz Australije, talijanski Telespazio te neke druge tvrtke, stara je nekoliko mjeseci. Kroz razgovore i posjete navedenim tvrtkama, ta ideja je prerasla u ozbiljne pregovore i očekujemo da će se finalizirati do travnja ove godine. Time bi se stvorila grupacija koja bi zapošljavala 5000 stručnjaka te bi bila u mogućnosti pružati usluge u cijelom svijetu.

NACIONAL: Spomenuli ste u šali da ste prije braka s EBRD-om hodali deset mjeseci, a jednom i na četiri dana prekinuli. O čemu je riječ?

- Pregovori su trajali dugo, a tijekom pregovora, kao i u svakoj vezi, dolazi do razilaženja u mišljenju između dviju strana. No važno je da smo uspješno ušli u partnerstvo te da su obje strane zadovoljne ugovorom koji je temelj tog odnosa.

NACIONAL: Kako teku pripreme za planirani IPO za 2012. godinu?

- Ove godine vodstvo tvrtke će se prije svega usredotočiti na ispunjavanje poslovnog plana. Pripreme za IPO su počele, kao i pripreme za ulazak partnera u vlasničku strukturu, reorganizacijom menadžmenta, zapošljavanjem dodatnih stručnjaka, poboljšanjem korporativne kulture tvrtke. Investicija EBRD-a će nam pomoći da u idućim godinama dovoljno narastemo, a daljnje poboljšanje internih kontrola, redovitog izvještavanja, uspostava nadzornog odbora te stabilan rast zasigurno će rezultirati velikim interesom za dionice Geofoto Grupe.

Vezane vijesti

Geofoto preuzeo topografski informacijski sustav Venecije

Geofoto preuzeo topografski informacijski sustav Venecije

Predsjednik Uprave Geofota, Zvonko Biljecki potpisao je danas u Veneciji ugovor o suradnji na izradi topografskih karata i topografske baze podataka… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika