18.02.2010. / 12:50

Autor: Nacionalova redakcija

Srpski popovi s pronevjerenim novcem kupili stan u Grčkoj

Srbijanski ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić izjavio je u srijedu da je policija započela istragu u vezi s nepravilnostima u poslovanju Raško-prizrenske eparhije, te je potvrdio kako je istraga započela na osnovu krivične prijave koju je podnijela Srpska pravoslavna crkva

Vladika ArtemijeVladika ArtemijePredrag Subotički, direktor eparhijskog građevinskog centra "Rade neimar" i čovjek od povjerenja vladike Artemija, uhićen je u srijedu u Beogradu. Subotički je od 2004. do 2009. godine od Eparhije raško-prizrenske primio oko 300.000 eura koje nije nigdje evidentirao.

Beogradski Blic piše kako u MUP-u Srbije sumnjaju da je dio ovog novca potrošen i na kupnju stana u Grčkoj, gdje se prema nekim informacijama trenutno skriva najbliži suradnik vladike Artemija, Simeon Vilovski.

Vilovski, koji se skriva u Grčkoj, glavni je osumnjičeni za pronevjeru velike svote novca koji je bio namijenjen gladnima na Kosovu. Subotički je uhićen po nalogu tužiteljstva i određen mu je pritvor od 48 sati.

Pronevjerenih 300.000 eura, kako kažu u srbijanskom MUP-u, Subotički je dobio od eparhije za rekonstrukciju srpskih crkava.

Po dokumentaciji se može se naslutiti i kako je Subotički, osim što je dobijao ogromne novce koje je pronevjerio, imao privilegiran status u eparhiji. Od crkvenog novca čak mu je bilo plaćeno i gorivo za automobil. U SPC-u sumnjaju da je velebnu kuću u Beogradu također sagradio od crkvenog novca.

Srbijanski ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić izjavio je u srijedu da je policija započela istragu u vezi s nepravilnostima u poslovanju Raško-prizrenske eparhije, te je potvrdio kako je istraga započela na osnovu krivične prijave koju je podnijela Srpska pravoslavna crkva.

Podsjetimo, zbog smjene vladike Artemija u Raško-prizrenskoj eparhiji, prije nekoliko dana došlo je do fizičkog obračuna dvije skupine monaha na Kosovu, a u istrazi oko malverzacija u eparhiji stiglo se čak i do SAD-a. Navodno je preko Artemijinih najbližih suradnika išao novac iz humanitarnih fondova, koji je služio za plaćanje lobističkih kuća u SAD-u, sa kojima su potpisani ugovori vrijedni preko 600.000 dolara.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika