21.02.2010. / 10:34

Autor: Hina

Predsjednik Preval poslao apel: Haićanima što prije trebaju šatori

"Važno je da svi oni koji danas žive na ulici što prije pronađu utočište", rekao je predsjednik Preval

Šatori su čak postavljeni u dvorištu predsjedničke palače (Reuters)Šatori su čak postavljeni u dvorištu predsjedničke palače (Reuters)Gotovo 900.000 Haićana još uvijek očekuje šatore, koje im je obećala međunarodna zajednica, a haićanska vlada poručuje kako je slanje šatora prioritet, s obzirom na predstojeći period kiša, izjavio je u subotu haićanski predsjednik Rene Preval.

Zahvalivši međunarodnoj zajednici na dosadašnjoj pomoći haićanskom narodu, Preval je istaknuo kako je, mjesec i pol dana nakon katastrofalnog potresa", samo 24 posto od 1,2 milijuna stanovnika uspjelo pronaći sklonište pod šatorom".

Šatori kao prioritet prije uragana

"Prioritet su nam šatori, kako bi se obitelji s djecom i starijim osobama mogle što prije skloniti pred sve lošijim vremenskim uvjetima", rekao je, dodavši kako je jednako važno što prije ponovno otvoriti škole da bi se moglo nastaviti s nastavom.

"I sami smo angažirani na pomoći i rješavanju gorućih problema, no sredstva kojima raspolažemo nedostatna su", rekao je predsjednik države, primajući u službeni posjet čileansku predsjednicu Michelle Bachelet. Zamolio ju je da njegovu poruku prenese svi međunarodnim instancama.

"Važno je da svi oni koji danas žive na ulici što prije pronađu utočište", rekao je predsjednik Preval.

"Ovo je strašna tragedija, no iz nje bi se trebala otvoriti mogućnost za razvoj Haitija uz potporu međunarodne zajednice, ali uz vodstvo predsjednika Prevala i haićanske vlade", rekla je na francuskom Bachelet.

Prije posjeta jugu Haitija, kojemu financijsku potporu pruža i njezina zemlja, čileanska predsjednica, koja je imenovana glasnogovornicom akcije Zaklade Ujedinjenih naroda za žene i djevojčice, u napola ruševnoj predsjedničkoj palači sastala se s predstavnicama udruga haićanskih žena.

Vezane vijesti

Uklještena među pločama

Uklještena među pločama

U utorak je snažan potres ponovo pogodio sjever Italije. 17 ljudi je poginulo, stotine su teško ozlijeđene a oko 14.000 osoba je ostalo bez krova nad… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika