22.02.2010. / 10:58

Autor: Nacionalova redakcija

Rio grupa započela novi udar na američku dominaciju

Vođe više od 30 zemalja Latinske Amerike započele su sastanak u monedenom ljetovalištu Cancunu, meki američkih bogataša, s ciljem stvaranja alternative upravo Sjedinjenim Američkim Državama.

Hugo ChavezHugo ChavezEkonomski slabije države južne i srednje Amerike te Kariba žele ujediniti snage i stvoriti novu verziju OAS-a (Organizacija američkih zemalja) ali ovoga puta bez SAD-a i Kanade, javljaju svjetske medijske kuće.

Na stvaranju ujedinjenih latinskih zemalja radi se od sredine osamdesetih godina redovitim godišnjim sastancima. Tako su deklaraciju u Rio de Janeiru u prosincu 1986. potpisali predstavnici Brazila, Argentine, Meksika, Kolumbije, Venezuele, Paname, Perua i Urugvaja čime je stvorena tzv. Rio grupa. Na ovom "ujedinjujućem" summitu Rio grupa će se transformirati u organizaciju novog tipa s čvršćom vezom među zemljama članicama. Do sada Rio nije imala tijelo preko kojeg bi se donosile potrbne odluke ali i operativni planovi što je otežavalo rad najviše na zakonodavnom polju.

Jedna od prvih tema sastanka jest status Hondurasa čiji je predsjednik Manuela Zelaya 2009. godine bio izbačen iz OAS-a a novoizabranog predsjednika Porfirija Loba ne prihvaćaju mnoge zemlje zbog sumnji na lažiranje izbornih rezultata. Ništa manje kontoverzna nije tema konflikta Britanije i Argentine oko naftnih bušotina primorja Falklandskih otoka.

Osim političkih i ekonomskih pitanja, detaljno će se raspravljati i organizirati nastavak humanitarne pomoći Hitiju gdje se broj stradalih popeo na 300 000.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika