24.02.2010. / 12:32

Autor: Nacionalova redakcija

Kontroverzna pogreška: U indijskim udžbenicima slika Isusa sa pivom i cigaretom

Kontroverzna slika Isusa Krista u školskom udžbeniku izazvala je bijes kršćanske zajednice u Indiji. Guverner pokrajine odmah je povukao knjige za prvašiće sa spornim fotografijama.

Slika Isusa iz indijskih udžbenika (Foto: BBC)Slika Isusa iz indijskih udžbenika (Foto: BBC)U privatnoj katoličkoj školi za djevojčice Saint Joseph grada Shillonga, prilikom učenja slova "i" i riječi "idol" iz pisanke uočili su kobnu pogrešku izdavača školskih udžbenika. Kao ilustracija u tekstu korištena je slika koja prikazuje Isusa u opuštenoj i sanjivoj pozi s pivom i cigaretom u ruci.

Izdavač Inder Mohan Jha, čije riječi citira dnevnik The Indian Express, kazao je da je slika preuzeta s interneta i upotrebljena greškom. "Radi se o ljudskoj pogrešci", rekao je i pojasnio da je pogriješila dizajnerska agencija zadužena za koncepciju udžbenika.

Napad na vjersku toleranciju u Indiji

Odmah nakon što je šlučaj došao u medije, vlasti su zatražile povlačenje 1600 knjige u izdanju Skyline Publication, nakladničke kuće iz New Delhija osnovane prije četiri mjeseca a ministar obrazovanja Ampareen Lyngdoh je najavio podnošenje naloga za uhićenjem protiv izdavača zbog povrede vjerskih osjećaja.

"Odlučno osuđujemo takav bogohulni čin", izjavio je ministar pokrajine Meghalaya Lyngdoh.

"Duboko smo povrijeđeni neosjetljivošću izdavača. Kako je netko mogao objavitit takvo potpuno nepoštivanej religije?", zapitao je Dominic Jala, nadbiskup Shillonga, glavnog grada sjevernoistočne indijske pokrajine u kojoj su 70% stanovništva kršćani.

"Isus Krist je srž kršćanske vjere i života. Ovaj pokušaj narušavanja njegove slike protiv je duha vjerske tolerancije u Indiji," zaključuje.

Vezane vijesti

Krist i Che među top 11 ikona

Krist i Che među top 11 ikona

Isus Krist, kubanski revolucionar Che Guevara i boca Coca-Cole nalaze se među 11 najprepoznatljivijih slika koje su s vremenom postale ikone, smatra… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika