25.02.2010. / 18:24

Autor: Nacionalova redakcija

Pobjeda liberalista: U Španjolskoj napokon dopušten pobačaj

Španjolski biskupi već su pozvali katoličke vjernike da se usprotive donošenju Zakona o pobačaju

Pobačaj će biti dopušten i djevojkama od 16 godinaPobačaj će biti dopušten i djevojkama od 16 godinaŠpanjolske žene mogu do 14-og tjedna donijeti odluku hoće li preknuti trudnoću ukoliko ne žele postati majkama. Odlukom većine španjolskog senata nakon 25 godina borbe, definitivno je legaliziran pobačaj što je praksa u gotovo svim zemljama Europske unije.

Kako donosi španjolski dnevnik El Pais nakon godinu i pol teških pregovora vlada je uspjela proslijediti svoj tekst zakona Kongresu koji je 88 amndmana odbacio ali je ostatak teksta potvrdilo s 132 glasa za, 126 protiv i jedan suzdržan. Gornji dom odbacio je tri veta te će novi Zakon o seksualnom zdravlju i reproduktivnosti te Zakon o prekidu trudnoće biti objavljeni u nekoliko sljedećih dana. Zakon će na snagu stupiti za četiri mjeseca do kad se propisne odredbe o primjeni zakona trebaju realizirati.

Liberalizacijom zakona o pobačaju do većih prava žena

Zakon je došao 25 godina nakon prvog pokušaja legalizacije abortusa u demokratskoj Španjolskoj. Dotadašnji zakon iz 1985. dopuštao je prekid trudnoće u samo u slučaju silovanja ili ako je život majke ugrožen te ozbiljne povrede ili zdravstvenog stanja fetusa.

Ministrica zdravstva Trinidad Jiménez pozdravila je zakon i zahvalila Ministrici jednakosti spolova

Bibiana Aído na hrabrosti i "udarcima" koje je primila sugerirajući na česte napade konzervativaca. Jiménez, voditeljicu projekta za legalizaciju abortusa kolegica opisuje kao "osobu koja je bila izložena najgorem obliku vrijeđanja u jednoj demokratskoj vladi".

Preklapanje Zakona o pobačaju i Zakona o autonomiji pacijenta polemiku je prebacio na mlade od 16 i 17 godina. Odgovornost za vlastito zdravlje zakonski počinje sa 16 godina ali ne i u slučaju abortusa što vlada namjerava promijeniti na negodovanje javnosti. Zakon dopušta prekid trudnoće uz pristanak jednog roditelja ili zakonskog zastupnika.

Do 14 tjedna žena može prekinuti trudnoću nakon razgovora s liječnikom koji je dao sve potrebne informacije, one zdravstvene i zakonodavne. Do 22 tjedna u slučaju trudnoće velikog rizika za život i zdravlje majke ili ukoliko fetus ima ozbiljne anomalije moguće je napraviti abortus. Nakon 22 tjedna prekid trudnoće može se učiniti samo uz potvrdu liječnika uz odobrenje stručnog odbor ako je život žene u smrtnoj opasnosti.

Reakcije su već uslijedile. Katolički biskupi pozvali su katolike diljem zemlje da podignu svoj glas kako bi se zakon povukao. Nakon sastanka, glasnogovornik Biskupskog zbora potvrdio je kako u potpunosti podržavaju manifestacije u organizaciji grupa koje se bore za prava obitelji i katoličkih vrijednosti.

Vezane vijesti

Izrael legalizirao tri židovska naselja

Izrael legalizirao tri židovska naselja

Izrael je legalizirao tri nelegalna židovska naselja na Zapadnoj obali, priopćeno je u utorak iz ureda premijera Benjamina Netanyahua. Ministarski… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika