27.02.2010. / 08:12

Autor: Andrea Belin

Hranite se zdravo: Birajte namirnice prema boji

Voće i povrće crvene boje štiti od raka dok zelene namirnice jačaju imunitet. Narančasto je najbolji saveznik u borbi protiv depresije, a srčana oboljenja ćete izbjeći ukoliko vam se na svakodnevnom meniju nađu tamnije namirnice...

Briga o zdravlju je najvažnijaBriga o zdravlju je najvažnijaZna se da redovita fizička aktivnost i svakodnevna konzumacija zdravih namirnica blagotvorno utječu na svaki organizam. Međutim, zbog prenatrpanog rasporeda većina ljudi uopće se ne bavi tjelovježbom, a još manje obraćaju pažnju na namirnice koje koriste u svakodnevnoj prehrani.
Saznajte koje namirnice morate koristiti u svakodnevnoj prehrani jer garantiraju zdravlje!

Ljubičasto i tamno plavo štiti srce

Bioflavonoidi su velika skupina prirodnih spojeva iz biljaka, a najviše ih ima u voću i povrću tamne boje, primjerice borovnicama, crnom grožđu, šljivama i patliđanima. Ove namirnice smanjuju razinu kolesterola. Osim toga štite organizam od bolesti srca i smanjuju krvni tlak.

Crveno štiti od raka

Rajčice, maline, jagode i višnje sadrže crveni pigment primjerice likopenom koji štiti od kancerogenih oboljenja. Namirnice u crevnoj boji blagotvorno utječu i na krvožilni sustav. Osim toga pomažu kod različitih vrsta upala.

Zeleno jača imunitet

Voće i povrće u zelenoj boji, primjerice brokula, špinat, blitva i jabuke bogate su klorofilom koji također štiti organizam od kancerogenih oboljenja. Ove namirnice obiluju folnom kiselinom koja uklanja depresiju, razdražljivost i nesanicu.

Narančastim protiv depresije

Beta-karoten jaki je antioksidans kojeg najviše ima u narančama, žutom voću i povrću i žutim paprikama. Valja napomenuti da namrinice u ovoj boji štite kožu od štetnog utjecaja UV zraka, a također su najbolji zaštitnici imunološkog sustava.

Vezane vijesti

Znanstvenici potvrdili genetsko podrijetlo migrene

Znanstvenici potvrdili genetsko podrijetlo migrene

Europski i australski znanstvenici otkrili su četiri nova gena koje se povezuje s najčešćim oblikom migrene, što upućuje na njezin nasljedni… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika