27.02.2010. / 08:53

Autor: Nacionalova redakcija

Čile pogodio potres od 8,8 stupnejva po Richteru, najmanje 17 mrtvih

Strane agencije prenose kako su zgrade podrhtavale 30-ak sekundi te kako potres te jačine može stvoriti razorni plimni val

Foto: ReutersFoto: ReutersIznimno jak potres magnitude 8,8 prema Richteru uzdrmao je rano jutros po srednjeeuropskom vremenu područje u Čileu udaljeno oko 91 km od grada Concepcion, odnosno oko 317 km jugoistočno od prijestolnice te zemlje Santiaga. Sa 292.600 stanovnika Concepcion na rijeci Bio-Bio drugi je najveći grad u Čileu.

U nekim djelovima glavnog čileanskog grada Santiaga nestalo je struje, a prekinute su i telefonske te internetske veze. Nakon prvog potresa, isto je područje pogodilo nekoliko manjih potresa od 6,9, 6,2 i 5,9 stupnjeva po Richteru.

U potresu je za sada najmanje šest osoba poginulo priopćila je predsjednica Michelle Bachelet, dok lokalni mediji javljaju o 17 stradalih.

Strane agencije prenose kako su zgrade podrhtavale 30-ak sekundi te kako potres te jačine može stvoriti razorni plimni val. Upozorenje za tsunami izdano je prvo za Čile, Peru i Ekvador, a potom i za Kolumbiju, Antartiku, Panamu i Costa Ricu. Američki geolozi izvijestili su kako je u Valparaisiju, zapadno od Santiaga, primjećeno kako se razina mora podigla oko 1,69 metara iznad normalne razine mora.

"Ovako jak potres ima potencijala da se pretvori u destruktivni tsunami koji može pogoditi obalu za nekoliko minuta u blizini epicentra, a za nekoliko sati može doći do udaljenije obale", kaže se u priopćenju Nacionalnog servisa za vremensku prognozu.

Čile prema ljestvici USGS-a drži prvo mjesto najjačeg potresa na svijetu. Potres jačine 9,5 stupnjeva po Richteru usmrtio je 1.655 osoba 1960. godine, prenosi CNN.

Vezane vijesti

Uklještena među pločama

Uklještena među pločama

U utorak je snažan potres ponovo pogodio sjever Italije. 17 ljudi je poginulo, stotine su teško ozlijeđene a oko 14.000 osoba je ostalo bez krova nad… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika