01.03.2010. / 13:46

Autor: Hina

Telekom Arena - konferencija o elektroničkim komunikacijama

Trenutačno Hrvatska bilježi oko 940.000 korisnika širokopojasne mreže, od čega više od 630.000 otpada na fiksnu mrežu, no, sredinom godine očekujem da ćemo dosegnuti broj od milijun korisnika, rekao je Breglec

U Hrvatskoj se nedovoljno ulaže u ICT sektorU Hrvatskoj se nedovoljno ulaže u ICT sektorHrvatsko tržište informacijsko-komunikacijske tehnologije (ICT) ušlo je u svoje zrelo doba, iako se kriza osjeća i u tom segmentu tržišta, rečeno je danas na otvaranju VI. Telekom Arene - konferencije o elektroničkim komunikacijama.

Državni tajnik u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture Dražen Breglec istaknuo je kako je hrvatsko ICT tržište uz bok mnogih europskih zemalja, osim na području širokopojasnog pristupa internetu.

Isplati se ulagati u ICT sektor

Trenutačno Hrvatska bilježi oko 940.000 korisnika širokopojasne mreže, od čega više od 630.000 otpada na fiksnu mrežu, no, sredinom godine očekujem da ćemo dosegnuti broj od milijun korisnika, rekao je Breglec.
Hrvatska je, dodao je, trenutačno na 41. mjestu od 161 zemlje svijeta po cijenama širokopojasnog pristupa.
Prošle godine su zbog krize svi telekom operateri zabilježili pad prihoda, iako je i dalje rastao broj korisnika. No, usporedimo li njihove rezultate s ostalom industrijom u Hrvatskoj, kao i telekom industrijom u EU, pokazuje se da se i te kako isplati ulagati i poslovati u hrvatskom ICT-u, naglasio je Breglec.

Pritom je upozorio kako unatoč iznadprosječnim rezultatima imamo ispodprosječna ulaganja, pa tako podaci iz 2007. godine pokazuju da se u Hrvatskoj u ICT ulagalo upola manje nego u zemljama EU.
Državni tajnik je također najavio da će Hrvatska u roku godinu dana implementirati EU direktivu 2009. za regulaciju telekomunikacija.

Predsjednik Vijeća Hrvatske agencije za poštu i elektroničke komunikacije (HAKOM) Miljenko Krvišek naglasio je da je uspješno obavljena priprema za prelazak s analogne na digitalnu televiziju.

Budući da je digitalna TV deset puta efikasnija od analogne, taj prijelaz će omogućiti da se dio frekvencijskog spektra dodijeli telekom operatorima, za razvoj mreža sljedeće generacije, kazao je Krvišek.

U Hrvatskoj trenutačno ima ukupno oko 2,5 milijuna korisnika interneta, što je 56 posto stanovništva, a HAKOM će nastaviti rad na intenzivnom rastu tržišta, posebice investicija i ulaganja u istraživanje i razvoj, najavio je Krvišek.

Vezane vijesti

Ponekad moraš sjesti da bi se izjasnio

Ponekad moraš sjesti da bi se izjasnio

Canon i Girl Geek Dinners Hrvatska uključili su se u svjetsku inicijativu 'Sit with me' (Sjedni sa mnom) kojom pozivaju sve sudionike konferencije… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika