02.03.2010. / 12:42

Autor: Nacionalova redakcija

U Francuskoj uhićena prva žena optužena za genocid u Ruandi

Za Agathe Habyarimana se tvrdili da stoji iza svih važnih odluka supruga u njegovih 20 godina vladanja Ruandom. Njezinu se obitelj povezuje s vodećim Hutu političarima koji su osiguravali financijsku potporu predsjedniku. Smatra se da je ona centralna figura grupe sjevernih Hutua pod nazivom "Klan Madame".

Prilikom posjeta Nicolasa Sarkozyja Ruandi, predsjednik je priznao pogreške i odgovornost Francuske za genocid 1994. godine. Prilikom posjeta Nicolasa Sarkozyja Ruandi, predsjednik je priznao pogreške i odgovornost Francuske za genocid 1994. godine. Udovica ubijenog predsjednika Ruande Juvenala Habyarimana uhićena je u Francuskoj pod optužbom da je potpomogla planiranje genocida 1994. godine.

Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy izjavio je kako je Francuska počinila ozbiljne pogreške u prosudbi genocida i želi osigurati da se uhvate i kazne svi odgovorni za pokolj. Regionalna policija u Parizu u pritvor je odvela Agathe Habyarimana provodeći internacionalni nalog za uhićenjem.

Agathe vladala iz sjene

Mediji su često za gospođu Habyarimana tvrdili da stoji iza svih važnih odluka supruga u njegovih 20 godina vladanja Ruandom. Njezinu se obitelj povezuje s vodećim Hutu političarima koji su osiguravali financijsku potporu predsjedniku. Smatra se da je ona centralna figura grupe sjevernih Hutua pod nazivom "Klan Madame". Hutu ekstremisti počinili su masakr nad 800 000 pripadnika manjinskog Tutsi stanovništva.

Predsjednik Habyarimana umro je od posljedica atentatu u travnju 1994. u blizini međunarodne zračne luke Kigali. Njegovu udovicu su nedugo nakon smrti supruga francuske trupe evakuirale iz grada.

Vezane vijesti

Mala zemlja na Balkanu radi velike probleme

Mala zemlja na Balkanu radi velike probleme

"Nedugo nakon stupanja na dužnost novi srbijanski predsjednik Tomislav Nikolić našao se na meti kritika zbog spornih izjava o ratu u BiH. U… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika