Objavljeno u Nacionalu br. 748, 2010-03-16

Autor: Berislav Jelinić

Žrtva uzvraća udarac: Ademi pokreće tužbe zbog lažnih svjedočenja

Iako je oslobođen svih optužbi, pravnički izvori upućeni u taj slučaj tvrde da Ademi neće dobiti pravu satisfakciju ako se s odgovornošću ne suoči Davor Domazet, koji je imao stvarnu zapovjednu ulogu u operaciji Medački džep

RAHIM ADEMI i njegov odvjetnik Čedo Prodanović nastavljaju pravnu bitku za Ademijevu potpunu rehabilitacijuRAHIM ADEMI i njegov odvjetnik Čedo Prodanović nastavljaju pravnu bitku za Ademijevu potpunu rehabilitacijuNakon što je prije nekoliko dana general Rahim Ademi i na Vrhovnom sudu oslobođen svih optužbi za zločine počinjene u Medačkom džepu, on namjerava tužiti više vojnih dužnosnika koji su ga, kako je uvjeren, lažnim svjedočenjima htjeli za te zločine optužiti.

Tvrdi se da će Ademi zbog krivokletstva podnijeti kaznenu prijavu protiv brigadnog generala Frane Tomičića, brigadira Zvonka Brajkovića i umirovljenog pukovnika Svetka Šare. Svi su oni, prema Ademijevu uvjerenju, namjerno lažno svjedočili kako bi Ademi, a ne zaista odgovorne osobe, bio osuđen za zločine u Medačkom džepu. Spomenuta tri vojna dužnosnika tijekom 2007. dali su svoje iskaze koji nisu išli u prilog Ademiju, ali su oni navodno bili potpuno suprotni onomu što su sva trojica 2001. izjavili zagrebačkoj policiji, koja je tada radila na tom slučaju.

To je doznao i Ademi, pa je odlučio pripremiti kaznenu prijavu. Optužnica je generala Mirka Norca i Ademija teretila za ratni zločin počinjen u Medačkom džepu u rujna 1993., kad su u akciji oslobađanja toga područja ubijena 23 srpska civila i pet zarobljenih vojnika. Ademi je oslobođen optužbi, dok je Norcu zatvorska kazna smanjena sa 7 na 6 godina. Tijekom suđenja obrana generala Ademija tvrdila je kako je u Medačkom džepu postojala dvostruka linija zapovijedanja, te da Ademi u zapovijedanju nije sudjelovao.

Iako je oslobođen svih optužbi, pravnički izvori upućeni u taj slučaj tvrde da Ademi neće dobiti pravu satisfakciju ako se s odgovornošću ne suoči Davor Domazet, koji je imao stvarnu zapovjednu ulogu u operaciji Medački džep, i to u ime načelnika Glavnoga stožera generala Janka Bobetka.

Vezane vijesti

Na slobodi trojica uhićenih zbog zločina u Medačkom džepu

Na slobodi trojica uhićenih zbog zločina u Medačkom džepu

Nakon saslušanja petorice jučer uhićenih zbog sumnje da su počinili ratni zločin u Medačkom džepu 1993., zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo… Više

Komentari

registracija
14/11/07

laufer, 17.03.10. 09:42

Bravo za generala Ademija.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika