18.03.2010. / 15:21

Autor: Hina

Stagnacija potrošačkih cijena u SAD-u u veljači

Kada se pak izuzmu cijene hrane i energije, temeljna stopa inflacije mjerene potrošačkim cijenama iznosila je 0,1 posto i bila je u skladu s očekivanjima analitičara

Potrošačke cijene stagniraju u SAD-uPotrošačke cijene stagniraju u SAD-uPotrošačke cijene u SAD-u ostale su u veljači nepromijenjene u odnosu na siječanj, objavila je u četvrtak američka vlada, čiji podaci pokazuju da slabašno gospodarstvo ograničava manevarski prostor kompanija za podizanje cijena robe i usluga.

Izvješće ministarstva rada naznačuje da u drugom mjesecu gotovo i nije bilo traga inflaciji mjerenoj potrošačkim cijenama, što će američkoj središnjoj banci Fed omogućiti da zadrži ključne kamatne stope na rekordno niskim razinama kako bi nastavila podupirati gospodarstvo.

Rast cijena hrane u veljači za neznatnih 0,1 posto amortizirale su niže cijene energije, koje su pale za 0,5 posto, pri čemu su najveći pad zabilježile cijene benzina, niže za 1,4 posto.

Kada se pak izuzmu cijene hrane i energije, temeljna stopa inflacije mjerene potrošačkim cijenama iznosila je 0,1 posto i bila je u skladu s očekivanjima analitičara.

Na godišnjoj razini cijene su u veljači porasle za 2,1 posto, čime je njihov rast usporio u odnosu na siječanj kada su bile više za 2,6 posto. Indeks temeljnih cijena porastao je za 1,3 posto, blago usporivši u odnosu na siječanj kada je pokazao rast za 1,6 posto.

Vezane vijesti

'Očekivali smo rast inflacije'

'Očekivali smo rast inflacije'

Premijer Zoran Milanović na novinarski upit o 'crnim brojkama' Državnog zavoda za statistiku i podatku od 3,9 posto inflacije, što je najviše u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika