19.03.2010. / 18:33

Autor: Hina

Meduza Turritopsis nutricula -'jedino besmrtno biće na svijetu'

Turritopsis nutricula, s druge strane, može stalno iznova obnavljati svoje cijelo tijelo. Istraživači proučavaju meduzu da bi otkrili kako je u stanju preokrenuti svoj proces starenja

Vrsta meduza koja potiče iz karipskih voda, latinskoga naziva Turritopsis nutricula, mogla bi biti jedina životinja u svijetu koja je zaista otkrila "izvor vječne mladosti", izvješćuje znanstveni web portal Mother Nature Network.

Budući da je sposobna za ciklus prelaska iz zrele, odrasle faze u nezrelu fazu polipa i natrag, postoji mogućnost da nema prirodne granice za njezin životni vijek.

Znanstvenici kažu da je ta meduza jedina poznata životinja koja opetovano može okrenuti tijek vremena i vratiti se u stanje polipa (prvi stadij života).

Ključ leži u procesu koji se zove transdiferencijacija, gdje se jedan tip stanica transformira u drugi tip stanica. Neke životinje mogu prolaziti kroz ograničenu transdiferencijaciju i regeneriranje organa, kao što su gušteri, kojima mogu ponovo narasti udovi.

Turritopsis nutricula, s druge strane, može stalno iznova obnavljati svoje cijelo tijelo. Istraživači proučavaju meduzu da bi otkrili kako je u stanju preokrenuti svoj proces starenja.

Budući da može zaobići smrt, broj njezinih jedinki je u velikom porastu. Sada se može pronaći u svim oceanima svijeta, a ne samo na njezinim matičnim vodama Kariba.

"Mi gledamo njihovu tihu invaziju diljem svijeta", izjavila je dr. Maria Miglietta s američkog Smithsonian instituta za tropska mora.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika