20.03.2010. / 13:05

Autor: Nacionalova redakcija

Papino pismo isprike žrtvama pedofilije: 'Osjećam se posramljeno!'

"Oni koji su krivi odgovarat će pred Bogom i sudovima za sve svoje grijehe i kriminalne aktivnosti koje su počinili", piše Ratzinger i dodaje kako je spreman osobno se suočiti sa žrtvama zlostavljanja

Papa Benedikt XVI.Papa Benedikt XVI.Pismo pape Benedikta XVI. u kojem se obraća žrtvama pedofilskih skandala unutar Katoličke crkve u Irskoj, ali i diljem svijeta, u subotu je objavljeno javnosti.

Benedikt XVI. se u pismu ispričao žrtvama seksualnog zlostavljanja djece od strane irskih svećenika te je napisao kako se osjeća posramljeno te da žali zbog svega što se dogodilo, prenose svjetske agencije.

"Bio sam duboko uznemiren informacijama koje su izašle na vidjelo glede zlostavljanja djece i mladih ljudi od strane pripadnika crkve u Irskoj, posebice od svećenika i redovnika,", stoji u pismu.

Papa će pokrenuti službenu vatikansku istragu kako bi utvrdio što se točno događalo te koji su katolički redovi, odnosno njihovi svećenici sudjelovali u seksualnom zlostavljanju djece.

"Oni koji su krivi odgovarat će pred Bogom i sudovima za sve svoje grijehe i kriminalne aktivnosti koje su počinili", piše Ratzinger i dodaje kako je spreman osobno se suočiti sa žrtvama zlostavljanja.

"Mogu samo podijeliti užas i osjećaj izdaje što su mnogi od vas iskusili zbog grešnih i kaznenih djela i zbog načina na koji su se vlasti crkve u Irskoj bavile s njima", stoji u Papinoj isprici.

"Puno ste propatili zbog čega mi je iskreno žao", zaključuje Benedikt XVI. u pismu koje bi u nedjelju trebalo biti pročitano u crkvama diljem Irske.

Vezane vijesti

Biskup kriv za prikrivanje pedofilije

Biskup kriv za prikrivanje pedofilije

Američki biskup William Lynn proglašen je krivim u petak u Philadephiji (Pennsylvania) za prikrivanje svećenika pedofila i time postao najviši… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika