23.03.2010. / 16:24

Autor: Hina

Pravosudna groteska se nastavlja: Anarhisti u Srbiji ovaj puta nisu teroristi

Uhićeni krajem kolovoza prošle godine zbog pisanja grafita i bacanja molotovljevih koktela na grčko veleposlanstvo u Beogradu, optuženici, u dobi od 19 do 29 godina, sredinom veljače su izvedeni pred sud, tada pod optužbom za međunarodni terorizam, te su pušteni da se brane sa slobode

Šest članova i simpatizera srbijanske Anarhosindikalističke inicijative (ASI) pojavili su se u utorak drugi put pred Višim sudom u Beogradu, pred kojim su se ponovo izjašnjavali o svojoj krivnji nakon što je Više javno tužiteljstvo optužbu protiv njih za međunarodni terorizam preinačilo u optužbu za izazivanje opće opasnosti.

Svi su optuženi ostali pri prije danim iskazima odbacivši krivnju za djelo za koje ih se tereti.

Uhićeni krajem kolovoza prošle godine zbog pisanja grafita i bacanja molotovljevih koktela na grčko veleposlanstvo u Beogradu, optuženici, u dobi od 19 do 29 godina, sredinom veljače su izvedeni pred sud, tada pod optužbom za međunarodni terorizam, te su pušteni da se brane sa slobode.

Više javno tužiteljstvo u Beogradu u ponedjeljak je izmijenilo kvalifikaciju kaznenog djela protiv okrivljenih anarhista jer je, kako je objašnjeno, analizom njihovih iskaza i ostalih dokaza u spisima predmeta, ocijenjeno da kod okrivljenih nema elemenata za tužbu za međunarodni terorizam, već za kazneno djelo izazivanja opće opasnosti.

Optuženi su u pritvoru bili od rujna prošle godine, a prilikom prvog pojavljivanja pred sudom svih šestero - Ratibor Trivunac, Tadej Kurepa, Ivan Vulović, Sanja Đokić, Ivan Savić i Nikola Mitrović - odbacili su krivnju za kazneno djelo za koje ih se tereti, ustvrdivši kako nisu teroristi.

Na suđenju koje je izazvalo veliku pozornost medija, građana i nevladinih udruga, prvooptuženi Trivunac naveo je kako je procijenjena vrijednost počinjene štete na zgradi veleposlanstva 18 eura te ustvrdio da se protiv njega i ostalih optuženih vodi politički postupak. On je dodao kako u izvršenom djelu nema ni elemenata izazivanja opće opasnosti.

Optuženi su počinjeno djelo označili kao akciju solidarnosti s grčkim studentom Todorosom Iliopulosom koji je u zatvoru štrajkao glađu, a bez namjere da se naškodi grčkoj državi ili veleposlanstvu.

Nastavak suđenja očekuje se 23. travnja, kada bi trebao biti ispitan svjedok kojeg je predložila obrana, nakon čega se očekuje iznošenje završnih riječi.

Vezane vijesti

Anarhisti prijete Mariju Montiju

Anarhisti prijete Mariju Montiju

Anarhisti su u srijedu zaprijetili šefu talijanske vlade Mariju Montiju u pismu koje su uputili dvama listovima na jugu zemlje, a potpisala ih je… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika