29.03.2010. / 12:01

Autor: Nacionalova redakcija

Video: Pronađeni dijelovi tijela Čečenki samoubojica, nosile eksploziv oko pasa

"Eksplozija se dogodila u drugom vagonu vlaka koji je dolazio na stanicu Lubianka u 7 sati i 56 minuta po lokalnom vremenu", rekla je glasnogovornica ministarstva za izvanredna stanja Irina Adrianova

ReutersReutersDvije velike eksplozije zatresle su Moskvu u ponedjeljak ujutro. U eksplozijama koje su se dogodile u podzemnoj željeznici prema posljednjim informacijama poginulo je najmanje 37 osoba, dok je 70-ak ranjeno.

Iako je istraga i vještačenje i dalje u tijeku, predstavnici tamošnjih vlasti već su objavili kako je riječ o terorističkom napadu, što je potvrdio i moskovski tužitelj Yuri Semin.

Ravnatelj službe sigurnosti FSB-a Aleksander Bortnikov rekao je da su počinitelji dvije žene samoubojice, vjerojatno sa sjevernog Kavkaza, uglavnom muslimanske regije.

Na mjestu napada postaje Park kulturi pronađeni su dijelovi tijela jedne samoubojice, koja je vjerojatno eksploziv nosila vezan oko pasa.

Eksplozija u drugom vagonu

"Eksplozija se dogodila u drugom vagonu vlaka koji je dolazio na stanicu Lubianka u 7 sati i 56 minuta po lokalnom vremenu", rekla je glasnogovornica ministarstva za izvanredna stanja Irina Adrianova.

Zanimljivo kako se iznad stanice Lubianka nalazi središte FSB-a, Službe sigurnosti ruske federacije, nasljednice KGB-a.

Napad žena samoubojica

Foto: ReutersFoto: ReutersDruga eksplozija dogodila se četrdeset minuta kasnije na stanici Park Kulture, a po posljednjim informacijama, u njoj je poginulo najmanje 12 osoba. Obje eksplozije dogodile su se u vrijeme gužvi, u jutarnjim satima kad ljudi putuju na posao.

Sustav podzemne željeznice u Moskvi jedan je od najprometnijih na svijetu i dnevno preveze oko 5,5 milijuna putnika. Posljednja eksplozija u podzemnoj željeznici glavnog ruskog grada dogodila se u veljači 2004. Tada je u terorističkom napadu čečenskih separatista poginulo 39 ljudi.

"Eksploziju su uzrokovale naprave s 300 do 400 grama eksploziva", rekao je gradonačelnik Jurij Lužkov.Foto: MoskvaGazetaFoto: MoskvaGazeta

Medvedev: Nastavljamo borbu protiv terorizma

"Politika gušenja terora i borba protiv terorizma nastavit će se. Beskompromisno ćemo i do kraja nastaviti operacije protiv terorista", kako bismo iskorijenili terorizam, rekao je ruski predsjednik Dmitrij Medvedev na hitno sazvanome sastanku

Pogledajte FOTOGALERIJU

Vezane vijesti

Francuska: zemlja u ratu sa samom sobom

Francuska: zemlja u ratu sa samom sobom

Britanski povjesničar Andrew Hussey, autor knjige "Tajna povijest Pariza", u eseju za The New Statesman piše o novoj "francuskoj intifadi" - pobuni… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika