09.04.2010. / 07:55

Autor: Hina

Krvavi neredi: Svrgnuti predsjednik se nada da Rusija ne stoji iza nemira u Kirgistanu

Bakijev je u srijedu pobjegao iz sjedišta vlade u prijestolnici Biškeku dok je najmanje 75 osoba poginulo u sukobima snaga sigurnosti i prosvjednika koji su tražili njegovu ostavku

Foto: ReutersFoto: ReutersSvrgnuti kirgistanski predsjednik Kurmanbek Bakijev agenciji Reuters u četvrtak je rekao da ne želi vjerovati da Rusija stoji iza prosvjeda zbog kojih je izgubio vlast.

Bakijev je također rekao da nema namjeru odstupiti s položaja ali je ponudio da razgovara s čelnicima oporbe koji su preuzeli nadzor u Kirgistanu nakon najkrvavijih nereda u pet godina.

"Nitko me nije maknuo, ja sam izabrani predsjednik", rekao je Bakijev u telefonskom razgovru.

Bakijev je u srijedu pobjegao iz sjedišta vlade u prijestolnici Biškeku dok je najmanje 75 osoba poginulo u sukobima snaga sigurnosti i prosvjednika koji su tražili njegovu ostavku.

"Ne mogu reći da Rusija stoji za ovoga", izjavio je Bakijev koji je rekao da se nalazi u južnom Kirgistanu. "Ne želim to reći - jednostavno ne želim u to vjerovati".

No rekao je i da je siguran u stranu upletenost ukazujući na "vrlo profesionalno" ponašanje gomile koja je u srijedu opsjedala zgradu vlade.

"Očito je vrlo vješto upravljanje i vodstvo", rekao je Bakijev na ruskom. "Sigurno su upletene strane snage".

Bivši oporbeni čelnik koji je sada u samoproglašenoj prijelaznoj vladi rekao je da je u događajima igrala ulogu i Rusija i da novo čelništvo želi izbaciti vojno osoblje SAD-a iz zračne baze koja pruža potporu operacijama NATO-a u Afganistanu.

Bakijev je ocijenio da bi otkazivanje američkog zakupa baze Manas bila pogreška.

"To bi značilo da je država Kirgistan protiv reda u Afganistanu, protiv okončanja rata tamo a za nastavak krijumčarenja droge iz Afganistana", rekao je.

Vezane vijesti

Atambajev ne želi američku bazu u Kirgistanu

Atambajev ne želi američku bazu u Kirgistanu

Sjedinjene Države će 2014. godine, kada im istekne najam, morati napustiti svoju vojnu bazu u Kirgistanu, rekao je u utorak izabrani predsjednik… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika