10.04.2010. / 14:18

Autor: Hina

Tko je bio Lech Kaczynski: Od dječje zvijezde do kontroverznog predsjednika

Lech i njegov 45 minuta stariji brat Jaroslav postali su poznati još kao djeca, glumeći 1962. u popularnom poljskom filmskom hitu "Dvojica koja su ukrala mjesec"

Lech KaczynskiLech KaczynskiPoljski predsjednik Lech Kaczynski (60), koji je u subotu poginuo u zrakoplovnoj nesreći, stao je na čelo države u prosincu 2005. godine i bio je poznat po svojim tradicionalnim pogledima i desničarskim stajalištima.

Lech ima brata blizanca Jaroslawa, koji je godinu dana nakon Lechove pobjede na predsjedničkim izborima postao poljski premijer.

Dvojica braće rođena su 18. lipnja 1949. u Varšavi. Tijekom Drugog svjetskog rata njihovi su se roditelji borili protiv njemačke okupacije u poznatom varšavskom ustanku.

Lech i njegov 45 minuta stariji brat Jaroslav postali su poznati još kao djeca, glumeći 1962. u popularnom poljskom filmskom hitu "Dvojica koja su ukrala mjesec".

Predani katolik, Lech je prije ulaska u političke vode studirao pravo. Uz svog brata Jaroslawa bio je pokretačka snaga pobjede Lecha Walese, heroja Solidarnosti, na prvim slobodnim predsjedničkim izborima u Poljskoj 1990. godine. Zbog sudjelovanja u pokretu Solidarnost, bio je od prosinca 1981. zatvoren na godinu dana. Nakon pada komunizma zagovarao je razotkrivanje svih koji su kolaborirali s komunistima i poticao je "moralnu revoluciju" protiv korupcije.

Lech Kaczynski i njegov brat su osnovali desnu stranku Pravo i pravednost (PiS) 2001. godine. Lech je svega godinu kasnije izabran za gradonačelnika Varšave i mandatu objavio rat korupciji, otvorio muzej varšavskog ustanka te zabranio homoseksualne parade.

Stranka PiS je 2005. zabilježila odličan rezultat općim izborima i formirala manjinsku vladu na čelu s Kazimierzom Marcinkiewiczom. Nakon širenja vladajuće koalicije Lech, tada već predsjednik države, imenovao je 2006. brata Jaroslawa premijerom. No, PiS je vlast izgubio već koncem sljedeće godine.

Lech Kaczynski se tada pretvorio u oštrog kritičara vlade Donalda Tuska, kojega je porazio na predsjedničkim izborima 2005. godine, koja je zagovarala liberalno gospodarstvo i često je stavljao veta na vladine prijedloge zakona. Tako je 2008. stavio veto na plan vlade da bolnice rade na komercijalnoj osnovi - plan za koji je smatrao da vodi prema privatizaciji zdravstva. Godine 2009. je uputio oštre riječi vladi zbog produljivanja plinskih pregovora s Moskvom, tvrdeći da Poljska još više postaje ovisna o ruskom plinu.

Namjeravao se kandidirati na predsjedničkim izborima 2010. godine, iako mu ankete nisu davale velike izglede da izbori drugi mandat.

Lech Kaczynski oženio se 1978. sa studentskom ljubavi Marijom, koja je zajedno s njim poginula u nesreći pokraj Smolenska. Iza njih ostaje kćer Marta.

Hrvatski državni vrh uputio sućut zbog pogibije predsjednika Kaczynskog

Hrvatski državni vrh uputio je u subotu izraze sućuti poljskim čelnicima i narodu zbog pogibije predsjednika Lecha Kaczynskog i drugih državnih i vojnih dužnosnika u nesreći poljskog predsjedničkog zrakoplova pokraj Smolenska u Rusiji.

Predsjednik Republike Ivo Josipović uputio je Bronislawu Komorowskom, privremenom obnašatelju dužnosti predsjednika Republike Poljske, sućut u svoje osobno ime i u ime svih hrvatskih građana.

''U ovom strašnom času želim osobno i u ime građana Republike Hrvatske s Vama i s poljskim narodom podijeliti potresenost i bol zbog nenadane tragične pogibije predsjednika Lecha Kaczynskoga, njegove supruge i suradnika", stoji u brzojavu predsjednika Josipovića.

U njemu se navodi da smrt predsjednika Kaczynskog "nije gubitak samo za Republiku Poljsku nego za sve nas u srednjoj Europi koji za naše narode želimo život zasnovan na europskim demokratskim tradicijama te istinskim vrijednostima slobode građana i naroda".

Predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić, u ime svih zastupnika i svoje osobno, uputio je izraze sućuti predsjednicima obaju domova poljskog parlamenta, Bronislawu Komorowskom i Bogdanu Borusewicszu, zbog pogibije predsjednika Lecha Kaczynskog i sviju putnika iz poljskog predsjedničkog zrakoplova koji se srušio pokraj Smolenska.

"U ovim teškim trenucima kroz koje prolazi Poljska, prisjećajući se velike nepravde učinjene poljskom narodu u Katynskoj šumi, prigrlili smo vašu bol", stoji u pismu predsjednika Hrvatskog sabora Luke Bebića predsjednicima Sejma i Senata i svim građanima Poljske.

Izrazima sućuti, u ime hrvatske vlade i svoje osobno, pridružila se i premijerka Jadranka Kosor. "Duboko sam potresena tragičnom i tužnom vijesti o padu zrakoplova u kojem je smrtno stradao poljski predsjednik Lech Kaczynski. Tragedija koja je zadesila Vašu zemlju je velik gubitak za poljski narod i poljsku državu. Pogibija poljskog predsjednika, visokih poljskih dužnosnika i putnika u zrakoplovu, bolno je odjeknula u Hrvatskoj koju s bliskim poljskim narodom vežu uske i prijateljske veze", napisala je premijerka predsjedniku vlade Donaldu Tusku.

Ministar vanjskih poslova i europskih integracija Gordan Jandroković uputio je sućut ministru vanjskih poslova Radoslawu Sikorskom. "U ovom teškom trenutku Hrvatska dijeli tugu s poljskim narodom te se pridružuje molitvama obitelji svih žrtava", napisao je ministar Jandroković. Među poginulima je i zamjenik poljskog ministra vanjskih poslova Andrzej Kremer.

Vezane vijesti

Njemačkoj kazna zbog neonacističke zastave

Njemačkoj kazna zbog neonacističke zastave

UEFA je kaznila Njemački nogometni savez s 25.000 eura jer su njemački navijači na utakmici EURA protiv Danske istakli neonacističku zastavu. Istraga… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika