10.04.2010. / 15:10

Autor: Nacionalova redakcija , Hina

Walesa o prokletstvu Katynske šume: 'Ponovno smo ostali bez poljske elite'

"Prije 70 godina Sovjeti su u Katynu smaknuli poljsku elitu, a danas je smrtno stradala poljska elita koja im je ondje željela odati počast", kazao je Walesa

Lech Walesa (Foto: Reuters)Lech Walesa (Foto: Reuters)Zrakoplovna nesreća u kojoj je u subotu ujutro smrtno stradao poljski predsjednik Lech Kaczynski i mnogi poljski visoki dužnosnici "nezamisliva je tragedija", rekao je povijesni vođa poljskoga sindikata Solidarnost i prvi demokratski poljski predsjednik Lech Walesa.

"Isuse i Sveta Marijo, to je nezamisliva tragedija, nezamisliva nesreća", uzviknuo je bivši poljski predsjednik doznavši za zrakoplovnu nesreću.

"Prije 70 godina Sovjeti su u Katynu smaknuli poljsku elitu, a danas je smrtno stradala poljska elita koja im je ondje željela odati počast", kazao je Walesa.

Poljski predsjednik Lech Kaczynski, njegova supruga, nekoliko državnih i vojnih dužnosnika te obitelji poljskih časnika, pogubljenih prema Staljinovu naređenju prije 70 godina u Katynskoj šumi, nadomak Smolensku, željeli su danas odati počast ubijenim žrtvama na njihovim grobovima.

Cijeli poljski vojni vrh poginuo u nesreći

Svi najviši zapovjednici poljske vojske izgubili su živote, zajedno s predsjednikom države Lechom Kaczynskim, u nesreći poljskog predsjedničkog zrakoplova pokraj Smolenska, objavila je poljska vlada.

U zrakoplovu su bili načelnik glavnog stožera general Franciszek Gagor, zapovjednik operativnih snaga general Bronislaw Kwiatkowski, zapovjednik kopnene vojske general Tadeusz Buk, zapovjednik ratnog zrakoplovstva Andrzej Blasik, zapovjednik ratne mornarice viceadmiral Andrzej Karweta i zapovjednik specijalnih postrojba Wojciech Potasinki.

Po pravilima poljske vojske, u slučaju da zapovjednici nisu u mogućnosti obnašati dužnosti automatski ih mijenjaju njihovi zamjenici.

Glasnogovornik poljskog glavnog stožera najavio je za danas hitnu sjednicu vojnog vrha.

Tjedan dana žalosti, Tusk putuje na mjesto nesreće

Privremeni predsjednik države i aktualni predsjednik donjeg doma poljskog parlamenta Bronislaw Komorowski proglasio je tjedan dana nacionalne žalosti zbog pogibije predsjednika Lecha Kaczynskog i drugih viskoh dužnosnika u zrakoplovnoj nesreći, a premijer Donald Tusk najavio je hitan odlazak na mjesto tragedije pokraj Smolenska, javljaju agencije.

"Potpisao sam odluku o tjedan dana nacionalne žalosti", izjavio je novinarima Komorowski, predsjednik Sejma kojega je ustav automatski stavio u dužnost privremenog predsjednika države.

Premijer Donald Tusk u kratkom je obraćanju novinarima rekao da je ovo "najveće tragedija u poljskoj poslijeratnoj povijesti" i najavio odlazak na mjesto nesreće, pokraj Smolenska u Rusiji.

Vezane vijesti

Njemačkoj kazna zbog neonacističke zastave

Njemačkoj kazna zbog neonacističke zastave

UEFA je kaznila Njemački nogometni savez s 25.000 eura jer su njemački navijači na utakmici EURA protiv Danske istakli neonacističku zastavu. Istraga… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika